uk

Супутник «Січ-2-30» вийшов у космос і успішно зв’язався з центром управління на Хмельниччині

Сьогодні о 17:25 за київським часом український супутник «Січ-2-302» стартував з комплексу SLC-40 на базі ВПС США на мисі Канаверал на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX.

Національний центр управління та випробувань космічних засобів успішно провів перший сеанс зв’язку з супутником “Січ-2-30”, який вивела на орбіту ракета Falcon 9 компанії SpaceX. Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив у Телеграмі.

“З приємністю повідомляю, що Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці на Хмельниччині успішно провів перший сеанс зв’язку з нашим супутником “Січ-2-30”, який сьогодні був виведений на космічну орбіту. Наразі з апаратом встановлено стійкий зв’язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі”, – написав Зеленський.

Президент повідомив, що дані, отримані завдяки “Січ-2-30”, допомагатимуть у роботі українським аграріям, картографам, а також у сферах лісового та водного господарства, безпеки й оборони, моніторингу надзвичайних ситуацій і стихійних лих.

Крім того, український супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.