uk

В Україні запровадять нові правила вирубки для оздоровлення лісу

Україна перейде на вибіркові рубки для підтримання лісу у здоровому стані. Нові правила розробило Державне лісове агентство України, передає lb.ua

«Вибіркові рубки, які почала практикувати наприкінці XIX століття Німеччина, зводилися до того, що через кожні 10 років у насадженні проводилися розріджування, дерева вибирали у певній послідовності, а саме: мертві; дерева, що відмирають; дерева, що захворіли; дерева з різко виявленою неправильністю росту; ті, що за товщиною досягли необхідних розмірів; дерева, які заважають нормальному зростанню інших, більш цінних порід, – розповідає Юрій Болоховець, голова Державного лісового агентства. – Таким чином, вибіркові рубки підтримують ліс у здоровому стані й одночасно дозволяють використати найбільшу, а іноді – й найціннішу деревину, але найголовніше – заготівля деревини не призводить до зникнення лісу».

У Львівській області вибіркові методи рубок досліджують і використовують уже протягом багатьох років, зазначає голова Держлісагентства. «Сьогодні вже майже половина рубок головного користування у Карпатах здійснюється вибірковими методами, а у ялицево-букових лісах цей показник дорівнює ста відсоткам, – розповідає Юрій Болоховець. – У Київський області активно й успішно впроваджує вибіркові рубки у соснових насадженнях Тетерівській лісгосп, дуже позитивний досвіт демонструють підприємства на Поліссі».

На вибіркові методи рубок Україна переходитиме поступово у силу декількох причин. «По-перше, це зумовлено масовою загибеллю лісів і без суцільних рубок просто не обійтися, – пояснює він. – У Карпатах протягом останніх 60–70 років висаджували в основному смереки(інша назва – ялина європейська) незважаючи на ярусність, якість, потужність ґрунтів, до того ж не вище, а нижче 1000 метрів над рівнем моря, тож з часом плантації почали масово вражати шкідники дерева слабнули та всихали».

Процес пришвидшився внаслідок змін клімату, продовжує Юрій Болоховець. «Живиця має перешкоджати комахам проникати у стовбур, – пояснює він. – Проте останніми роками через посуху та нестачу опадів дерева все більше втрачають захисні властивості: у Карпатах більш як 17 тисяч гектарів ялинників масово всохли, схода ситуація у Германії, Чехії, Австрії».

По-друге, у деяких областях неможливо проводити рубки переформування через нестачу вологи для природного поновлення. «У Західних регіонах, Поліссі природа сама з часом заповнить прогалини новими молодими деревами, а у сухіших південних і східних регіонах природне відновлення буде відбуватися значно довше та складніше або взагалі неможливе, – пояснює Юрій Болоховець. – Іноді навіть є ризик повної втрати лісу – у результаті різкої зміни освітлення та мікрокліматичних умов залишені дерева можуть масово гинути або бути знищені вітрами, тому часом ефективніше провести повне штучне заліснення новими витривалішими породами, більш притаманними цій місцевості, здатними адаптуватися до нових кліматичних умов».

По-третє, вибіркові методи рубки потребують значно більших витрат на лісозаготівельні комбайни (так звані харвестери), канатні трелювальні установки, щоб дерева не тягнути тракторами, а найголовніше на розвиток лісової транспортної мережі. «Якщо порівняти австрійські Альпи та Карпати, то у нас щільність лісових доріг у рази менша, – каже Юрій Болоховець. – У минулого році ми вперше отримали рекордний прибуток і лише розпочинаємо масштабну програму закупівлі техніки та будівництва лісових доріг».

Але попри всі проблеми та негативні фактори з кожним роком відсоток вибіркових способів рубок буде збільшуватися, запевняє голова Держлісагентства. «У нових правилах з’явиться й окремий розділ про відтворення лісів: як під час рубок створювати умови для появи нового лісу; як правильно очищувати лісосіки; як забезпечувати природне поновлення, – розповідає він. – Цілий розділ правил присвячений тому, які дерева у будь-якому випадку потрібно залишати в лісі: раніше в процесі суцільних рубок забирали всі дерева, а тепер, згідно з вимогами європейського законодавства, певний відсоток дерев у будь-якому разі залишається для збереження оселищ тварин і птахів, дуплясті дерева та деяка мертва деревина має залишатися – це корисна фауна, частина харчового ланцюжка для птахів».

Нові правила погоджені з усіма зацікавленими сторонами і наразі знаходяться на погодженні у Міністерстві юстиції. Передбачається,що у березі Кабмін видасть постанову, де буде детально передбачено застосування нових вибіркових рубок і заготівля деревини за новими правилами розпочнеться в Україні вже у цьому році.