uk

ЧЕРНІВЕЦЬКА МАЛАНКА

Якщо сумніватиметесь наступного разу, куди поїхати на завершення різдвяних свят – Щедрий вечір, Старий Новий Рік або ж Маланку, беріть курс на Чернівці.

Нинішнього року в буковинській столиці вже вдев’яте відбувся фестиваль «Маланка-фест». Вулицями міста 14-15 січня карнавальною ходою з щедрівками, розіграними сюжетами, костюмованими номерами пройшли понад три десятки колективів і не тільки місцеві, буковинські, а з інших областей, зокрема Хмельницької, Черкаської. Уже традиційно прибувають на «Маланка-фест» маланкарі з Румунії. Тут були і класичні дійові особи – Василь і Маланка, дід і баба, циган і циганка, але й чимало сучасних образів і «героїв».

Серед конструкцій, які «пропливали» вулицями Чернівців, глядачі побачили і корабель із моряками, і гігантського тигра, і ромське шатро, а в одній з «хатинок на колесах» навіть смажилась свиня. І ознака часу – «пересувний шпиталь».

Гарно «поводили Маланку» на Буковині. А ми завдячуємо можливості бодай краєм ока заглянути на «Маланка-фест» чудовій фотомисткині (світлини якої не раз з’являлися на сторінках «Світу»), доценту кафедри методики викладання української та іноземних мов і літератур в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка Галині ЯРОВІЙ.

Газета “Світ”, № 3 – 4 2022 р.