uk

Комісія ЄС призупиняє будь-яку співпрацю з російськими організаціями в галузі досліджень, науки та інновацій

Єврокомісар з інновацій, досліджень, культури, освіти і молоді Марія Ґабріел повідомила, що Комісія ЄС призупиняє будь-яку співпрацю з російськими організаціями в галузі досліджень, науки та інновацій, а також надалі не укладатиме нових контрактів і угод в межах програми «Горизонт Європа». Усі поточні проєкти в межах програм «Горизонт Європа» та «Горизонт 2020», у яких беруть участь російські дослідницькі організації, наразі ретельно перевіряються.

Водночас Комісія ЄС сповнена рішучості підтримати українську молодь та освітян.Марія Габріель надала запит щодо провадження максимальної гнучкості в реалізації проєктів Erasmus+ з урахуванням форс-мажорних обставин, що дозволить українським бенефіціарам скасовувати, відкладати або переносити заплановані заходи.

Національні агенції Erasmus отримали доручення сприяти окремим учасникам, які планують виїхати найближчим часом. Організовано підтримку українських студентів за кордоном – їм запропоновано доступні варіанти трансферу для виїзду за кордон, надано підтримку з урахуванням їхніх потреб і гарантовано безпеку.

До того ж, як зазначає МОН, провідна торгова асоціація «Цифрова Європа», що об’єднує понад 36 тисяч підприємств, включає 96 корпорацій і 39 національних торгових асоціацій з усієї Європи, виступила із заявою про необхідність надання негайної кіберпідтримки Україні.