uk

Українські науковці вийшли зі складу закордонних членів РАН

До президії РАН із заявою звернулися закордонні члени Російської академії наук – академіки НАН України В.М. Геєць, А.Г. Загородній, М.З. Згуровський, В.Д. Походенко, І.В. Сергієнко, П.П. Толочко та Ю.С. Шемшученко. Вони заявили про розірвання стосунків з РАН. 24 лютого 2022 року збройні сили Російської Федерації здійснили акт військової агресії проти України, йдеться у зверненні. Т

Тринадцятий день іде кровопролитна війна. Руйнуються житлові будинки, школи, лікарні, дитячі будинки, наукові заклади, цивільна інфраструктура. Гинуть мирні люди, у тому числі діти. Президія НАН України звернулася з відкритим листом до президії РАН, в якому закликала російських учених виявити властиві науковому співтовариству громадянську мужність, совість, людську гідність і зробити все для того, щоб зупинити агресію, що стала братовбивчою війною та безумним варварством. Однак президія РАН по суті не відреагувала на це звернення.

«За цих умов, – пишуть українські вчені, – ми не вважаємо більше можливим підтримувати стосунки з РАН і цією заявою оголошуємо про наш вихід зі складу закордонних членів РАН».

Заява датована 08.03.22