uk

Чеська академія наук засуджує акти агресії з боку Російської Федерації та готує стипендиальну підтримку для науковців та студентів

Чеська академія наук чітко засуджує акти агресії з боку Російської Федерації проти територіальної цілісності та політичного порядку України, що досягли кульмінації вранці 24 лютого 2022 року вторгненням в країну. Академія також вирішила запропонувати підтримку. Ця допомога буде спрямована на студентів університетів, докторантів та науковців, які працюють на окупованій території України у формі стипендій, які зараз готуються.

«Науковці не можуть мовчати перед обличчям воєнного конфлікту на території Європи. Ми стоїмо на боці поваги до прав, свобод і демократії людини. Ми висловлюємо нашу повну підтримку та готові протягнути руку допомоги нашим колегам в Україні», – каже Єва Зажималова, президент Чеської академії наук.

«Тому ми звертаємося до вчених та студентів з України та інших країн, яким загрожує воєнний конфлікт, через нову програму міжнародного співробітництва, яка зараз завершується. Подібні програми готуються також окремими інститутами Чеської академії наук», – розповідає Давид Хоніс, член Вченої ради CAS, який координує міжнародне співробітництво Чеської академії наук.

Чеська академія наук зараз співпрацює з Національною академією наук України (НАНУ), створеною в 1918 році, за шістьма проектами, зокрема дослідженням вірусостійкості трансгенних рослин картоплі (з Інститутом експериментальної ботаніки ), дослідження органічної речовини в прибережних ґрунтах Антарктиди (Біологічний центр) або полімерних композитів для зварювання та 3D-друку (Інститут макромолекулярної хімії).

Прочитайте заяву українською тут: Академія наук Чехії підтримує науковців в Україні

Україну підтримують науковці різних дисциплін

Окремі інститути Чеської академії наук також висловили свою підтримку Україні, зокрема Центр цінностей у науці та техніці імені Карела Чапека (CEVAST), платформа, що складається з Інституту філософії CAS, Інституту комп’ютерних наук ім. CAS, Інститут держави і права CAS та факультет наук Карлового університету: «На жаль, хоча людство зараз має зосередити свої зусилля на пом’якшенні наслідків прийдешньої зміни клімату або обмірковувати, як подолати вплив роботизованої економіки на суспільство, уряд Російської Федерації вирішив занурити світ глибоко в минуле, в епоху імперіалізму та завойовницьких воєн», – пише CEVAST у своїй заяві, де також пояснює теорію справедливої ​​війни (доктрина військової етики), якої Росія не дотримується.

Повну заяву CEVAST можна знайти тут.

Профілі в соціальних мережах стають синіми та жовтими

Інститути Академії наук також засудили російську агресію у своїх профілях у соціальних мережах, зокрема Інститут історії, Центр біології, Інститут психології та Інститут експериментальної медицини, яка вирішила передати 200 000 крон на гуманітарну допомогу.

Свою підтримку Україні висловили також науковці Інституту органічної хімії та біохімії. «Якщо вам потрібне тимчасове працевлаштування та проживання для науковців у нашому інституті, будь ласка, не соромтеся звертатися до нас, і ми зробимо все можливе», – написав директор інституту Зденек Гостомський разом із головою ради інституту, Павла Юнгвірта, своїм колегам з НАН України. Повний текст листа інститут оприлюднив на своєму сайті.

Вчені вимагають: Зупиніть насильство!

Учене товариство Чеської Республіки звернулося до Російської академії наук з проханням попросити уряд прислухатися до голосу розуму та припинити агресію проти України. «Жодні міжнародні розбіжності, розбіжності в поглядах і нібито страхи щодо майбутнього національних меншин у сусідніх країнах не дають будь-кому право застосовувати військову силу, не виправдовують руйнування міст і сіл, вбивства мирного населення та солдатів. які захищають свою землю», – йдеться у листі. «Потрібно прислухатися до голосу розуму, а разом з ним і до голосу людства. Війна порушує принципи, на яких тримається спільнота вчених, і саме до цієї спільноти належимо ви і ми. Допоможіть нам зупинити війну!»

З тих пір російські вчені та наукові журналісти виступили із заявою, в якій засуджують вторгнення. «Цей фатальний крок призводить до величезних людських втрат і підриває основи сформованої системи міжнародної безпеки. Відповідальність за розв’язання нової війни в Європі повністю лежить на Росії», – пишуть вони. Представники чеської наукової спільноти вже висловили свою солідарність.

Джерело: Чеська академія наук та Національна академія медичних наук України.