uk

БАЙРАКТАР – ДИТЯ ЛЮБОВІ

Мало хто знає, що за назвою улюбленого нами безпілотника Байрактар живе добра східна казка із тисячі й однієї ночі… Про це пише сайт sikorskychallenge. Але це справжня, невидумана турецька казка!

Творець безпілотного нападника та розвідувального літального апарата «Bayraktar TB2», який не має аналогів у світі і неабияк допомагає українським ЗСУ з початку кривавої війни, – Сельчук Байрактар. Він народився 7 жовтня 1979 року. Його батько Оздемір Байрактар — засновник і власник компанії «Baykar Makina», яка займається розробками в авіаційно-космічнійї галузі, виробляє робототехніку та системи управління, а також безпілотні літальні апарати.

На фото: Сельчук Байрактар.

Сельчук закінчив Стамбульський технічний університет в 2002 році і має ступінь магістра Пенсильванського університету і Массачусетського технологічного інституту. Він – доктор наук Технологічного інституту Джорджії.

Передумовою розробки Bayraktar TB2 була заборона з боку США на експорт озброєних безпілотних літальних апаратів до Туреччини через побоювання, що вони будуть використані проти груп Робітничої партії Курдистану в Туреччині та за її межами. У червні та серпні 2014 року апарат TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних БЛА за тривалістю польоту. Він перебував у небі на висоті 8 км 24 год. 34 хв.

У 2014 році БПЛА вперше застосували в бойових умовах в турецькій частині Курдистану. Безпілотник отримав назву від прізвища засновника компанії Baykar Оздеміра Байрактара (в перекладі з турецької Bayraktar — прапороносець)

Широку популярність Сельчук отримав в травні 2016-го, взявши участь в об’єднаних військово-тренувальних навчаннях в Ізмірі, де компанія «Baykar Makina» представила свою нову розробку: розвідувальний безпілотний літальний апарат «Bayraktar TB2». За рішенням начальника Головного штабу Збройних сил Туреччини Хулусі Акара, БПЛА було прийнято на озброєння турецької армії.

До речі, сам Сельчук має ліцензію пілота. Цей фантастичний хлопець зробив цей винахід не просто так. Він присвячує винахід коханій дівчині і просить її руки. А ім’я цієї східної принцеси – Сюмейє Ердоган.Так, Сюмейє – наймолодша донька Президента Туреччини Реджепа Ердогана і його улюблениця.

«Батько називає дочку не інакше, як «моя газель», – повідомляє кореспондент турецької служби ВВС Ірем Кокер. –У Туреччині так називають вродливих і дорогих людей». Сюмейє отримала освіту у США та Великій Британії, за фахом вона політолог, працювала радником свого батька, коли той керував “Партією справедливості та розвитку” (AKP), і супроводжувала його у різних дипломатичних поїздках. У 2015 році з’являлися чутки, що Сюмейє, може взяти участь у парламентських виборах. Але цього не сталося.

Зараз Сюмейє обіймає скромну посаду в організації із захисту прав турецьких жінок. Вона відкрито підтримує його та його уряд. Сельчук грає ключову роль в розробці і виробництві нових безпілотних літальних апаратів своєї компанії. Про те, чи оцінила дівчина любов і подарунок Сельчука, у тексті не сказано.

За матеріалами intermarium