uk

Росія вбиває Чорне море і має за це відповідати – EPL

Росія, розпочавши війну проти України, завдає шкоди довкіллю по усім напрямках, морські території не є виключенням.

Як ідеться у заяві Environment People Law (EPL) , з початку військового вторгнення фіксуються випадки негативного впливу на довкілля у Чорноморському регіоні. Російські військові обстрілюють цивільні судна, збивають ракетами літаки, обстрілюють зі своїх суден прибережні території населених пунктів України, а також вдались до замінування ділянки Чорного моря від Босфору до Одеси.

Такими діями Росія порушує положення Конвенції про захист Чорного моря від забруднення, яку ратифікувала ще в 1993 році та зобов’язалась дотримуватись усіх її положень, зазначають правозахисники.

Тому, ЕПЛ направила звернення до Чорноморської комісії (The Commission on the Protection of the Black Sea Against Pollution) з проханням ініціювати позачергову Нараду Договірних Сторін Чорноморської комісії для обговорення небезпеки від діяльності Російської Федерації, а також просить вирішити питання щодо відсторонення члена комісії із Російської федерації від обговорення питань впливу воєнних дій на екосистеми Чорного моря, а також припинення будь-яких проектів, програм, різних форм співпраці на користь російських державних та недержавних організацій.