uk

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) відреагувала на вторгнення росії в Україну

У зв’язку із широкомасштабним вторгненням фашистської росії в Україну Рада CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) прийняла звернення, у якому сказано наступне:

«23 держави-члени CERN найрішучішим чином засуджують військове вторгнення Російської Федерації в Україну та висловлюють жаль у зв’язку з людськими жертвами та гуманітарними наслідками, а також у причетності Білорусі до цього незаконного застосування сили проти України.

Україна є асоційованим членом CERN, і українські вчені беруть активну участь у багатьох експериментах та діяльності Лабораторії. Глибоко зворушені широкомасштабними та трагічними наслідками агресії, керівництво та персонал CERN, а також наукова спільнота у державах-членах CERN працюють над тим, щоб зробити свій внесок у гуманітарну діяльність в Україні та допомогти українській спільноті у CERN».

Головними пунктами результативної частини звернення є наступні:

  • CERN просуватиме ініціативи щодо підтримки українських співробітників та української наукової діяльності у галузі фізики високих енергій;
  • статус спостерігача РФ у CERN призупинено;
  • CERN не братиме участі у новій співпраці з РФ та її інститутами;
  •   CERN дотримуватиметься всіх застосовних міжнародних санкцій.

Як відомо, CERN, Європе́йська організація з я́дерних дослі́джень (ЦЕРН)  — міжнародний дослідницький центр європейської спільноти, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій.