uk

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали науковці з Америки та Данії

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали американці Каролін Бертоцці і Баррі Шарплесс а також данець Мортен Мелдел – за розвиток клік-хімії та біоортогональної хімії. Про це повідомляє офіційний сайт премії.

Як зауважують у Нобелівському комітеті, хіміки давно хотіли створювати дедалі складніші молекули, а у фармації це часто пов’язано зі штучним відтворенням природних молекул з лікувальними властивостями.

Баррі Шарплесс, якому зараз присудили вже другу Нобелівську премію з хімії, приблизно в 2000 році ввів концепцію клік-хімії. Це поняття поняття описує хімічні реакції, пристосовані для швидкого та надійного отримання хімічних речовин шляхом з’єднання між собою окремих дрібних елементів.

Після цього Баррі Шарплес та Мортен Мелдал незалежно один від одного розробили каталізоване міддю азид-алкінове циклоприєднання – хімічну реакцію, яка використовується, зокрема, при розробці фармпрепаратів.

Керолін Бертоцці вивела клік-хімію на новий рівень – розробила клік-реакції, які «працюють» всередині живих організмів. Її біоортогональні реакції протікають без порушення нормальної хімії клітини. Зараз ці реакції використовуються у всьому світі для дослідження клітин і біологічних процесів. Використовуючи біоортогональні реакції, дослідники, зокрема покращують націленість препаратів проти раку.