uk

МОН поглиблює співпрацю з Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ

3 березня 2023 року представники Міністерства освіти і науки України: Олександр Пижов, генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик, та Олександра Гусак, керівниця експертної групи з європейської інтеграції, провели робочу зустріч у Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (місто Варшава, Республіка Польща). 

Українська делегація подякувала представникам Бюро за системну моніторингову діяльність в Україні щодо порушень норм міжнародного гуманітарного права країною агресором – рф. Перший та другий проміжні звіти Бюро англійською мовою вже розміщені на вебсайті ОБСЄ. 

Сторони обговорили ініціативу МОН стосовно проведення більш глибокого моніторингового дослідження щодо забезпечення права на освіту в Україні в умовах військової агресії російської федерації. Колеги з Бюро підтвердили важливість та фундаментальність гарантування й реалізації права на освіту в сучасних умовах та підкреслили його вплив на подальший розвиток і самореалізацію кожної особистості. 

Під час зустрічі Олександр Пижов зазначив: «Реалізація права людини на освіту є основою повноцінного розвитку особистості та створення можливостей для реалізації всіх інших прав людини. Тільки освічена людина може ефективно й доцільно реалізовувати та захищати свої права. Водночас забезпечення цивілізаційних принципів прав людини, верховенства права та дієвої демократії перебуває у комплексній реалізації права на освіту». 

У процесі обговорення було погоджено продовжити співпрацю та комунікацію для ефективного обміну інформацією з метою об’єктивного моніторингу порушень права на освіту в Україні. 

Також партнери презентували основні проєкти Бюро, до яких зможуть долучитися МОН та учасники освітнього процесу з України. Це проєкти у сфері освіти з прав людини, доброчесності, гендерної рівності та політичної участі жінок, розвитку молодіжного лідерства й діалогу через проєктне навчання. Сторони домовилися більш детально обговорити можливу співпрацю у цьому контексті.

Читайте також: