uk

Війна та мир у Європі: спільні дослідження українських і європейських учених

Завдяки співпраці науковців Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України та фахівців, об’єднаних Європейською організацією публічного права, у Греції вийшло друком спеціальне видання «Central and Eastern European Legal Studies», присвячене правовим та економічним проблемам, спричиненим вторгненням росії в Україну.

Науковці, об’єднані Європейською організацією публічного права (European Public Law Organization – EPLO), членом якої нещодавно стала Україна, занепокоєні війною, що створює величезні ризики для міжнародного порядку й загрози нових глобальних збройних конфліктів. Вона підриває засади ЄС як інтеграційного проєкту, спрямованого на мир і процвітання в Європі.

Правові й економічні проблеми, спричинені вторгненням росії в нашу державу (на порушення Статуту ООН), що створило масове спустошення та катастрофічну гуманітарну кризу в центрі Європи, стали предметом кількамісячного дослідження вчених Національної академії наук України та фахівців з європейських країн.

Результати цього спільного дослідження EPLO виклала у спеціальному виданні «Central and Eastern European Legal Studies», що вийшло в Афінах (Грецька Республіка). Редагування видання здійснили професор, доктор Кармен Плаза (Carmen Plaza) з Університету Комплютенсе (Мадрид, Іспанія), керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України кандидат юридичних наук Алевтина Санченко та директор цього Інституту, член Президії НАН України член-кореспондент НАН України Володимир Устименко.

Співпраця науковців Академії з європейськими колегами триває.

Читайте також: