uk

Відбулася перша Міжнародна конференція Київської МАН

Міжнародна практична конференція «ЮНЕСКО у дзеркалі досліджень молоді: сфера культури» була проведена 25 квітня 2023 за ініціативи Комунального позашкільного навчального закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді», під Патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Метою конференції було залучення молоді до культурного надбання України, до проблем вивчення, збереження та популяризації унікальних пам’яток природи та культури Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні та за кордоном, а також для отримання учнями досвіду дослідницької діяльності та презентаційних навичок.

Серед організаторів конференції: Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна комісія України у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (УНК ІКОМОС), Центр досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, Мала академія наук України, Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, Національна спілка краєзнавців України, кафедра ЮНЕСКО з наукової освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Національний заповідник «Софія Київська», Національний заповідник «Києво Печерська Лавра», Інститут обдарованої дитини НАПН України.

У конференції взяв участь 81 учасник, 8 із яких навчаються в освітніх закладах США, Німеччини, Польщі та Чехії; українські юні дослідники представляли Київ, Київську область, Вінничину, Івано-Франківщину, Житомирщину, Закарпаття, Рівненщину, Сумщину, Харківщину, Чернігівщину, Черкащину та Буковину.

Участь у пленарному засіданні конференції взяла координатор зі зв’язків з громадськістю Бюро ЮНЕСКО в Києві К’яра Децці Бардескі, представники органів державної влади, а також відомі діячі галузей освіти, науки та культури України.

Як зазначила пані К’яра, саме сьогоднішня молодь буде тією спільнотою, яка визначатиме коло пам’яток історії та культури, що завтра буде під охороною ЮНЕСКО. Тому такий захід, як сьогодні, є дуже важливим з точки зору формування уявлень у наших юних науковців щодо самої сутності культурної спадщини ЮНЕСКО.

Президент Малої академії наук України, академік Станіслав Довгий подякував ЮНЕСКО за величезну допомогу, яку ця організація надає Україні в умовах нашої війни з агресором. Саме ЮНЕСКО доводить світові, що самобутня українська культура є органічною часткою світового історико-культурного надбання.

З початком конференції її учасників вітали та бажали успіхів Ігор Таранов, генеральний директор директорату науки і інновацій МОН України; Катерина Чуєва, заступник міністра культури та інформаційної політики України; Олександр Реєнт, заступник директора Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України; Руслана Маньковська, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, керівник секції історії України відділення історії КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», доктор історичних наук, професор; Денис Свириденко, завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доктор філософських наук, професор; Неля Куковальська, директор Національного заповідника «Софія Київська»; Крайній Костянтин Костянтинович, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», кандидат історичних наук; вихованка відділення історії КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», переможниця ІІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робот учнів-членів МАН України 2022 року, учениця 10 класу гімназії №178 м. Києва Валерія Павленко.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилася у 4 секціях: «ЮНЕСКО: історія та стратегія розвитку», «Об’єкти Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО: актуальні проблеми збереження та популяризації», «Нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО: традиції та форми вираження», «Культурна спадщина ЮНЕСКО: ініціативи молоді» на яких юні дослідники презентували свої роботи.

Традиційно, проєкти юнацької науки демонструють новий погляд на звичні речі та явища. От і на цей раз серед робіт, поданих на конференцію, були такі, які пропонують нові підходи до формування переліку об’єктів спадщини ЮНЕСКО, до технологій роботи з ними. Наприклад, одна із робіт висвітлює підтримку міжнародною організацією ЮНЕСКО України зі збереження та відновлення об’єктів культури України у 2022 році. Наголошується на значенні дводенного візиту на початку квітня 2023 р. Одрі Азуле – генерального директора ЮНЕСКО – в Україну, під час якого було прийнято рішення про реалізацію проєкту Backup Ukraine, розробленого ЮНЕСКО для України задля збереження її культурних об’єктів. Проєкт передбачає оцифрування історичних документів і творів мистецтва України. Також були представлені дослідження про пам’ятки Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО в Німеччині, США, Польщі. Юні дослідники звернули увагу на форми вивчення та популяризації культурної спадщини, використання сучасних інформаційних технологій. Зокрема, печеру Шове на півдні Франції можна досліджувати в окулярах віртуальної реальності. Привертає увагу робота про WEB-картографування елементів нематеріальної культурної спадщини. Дослідниця, використовуючи ресурс Google My Maps, на прикладі Сумської області здійснила WEB-картографування елементів нематеріальної культурної спадщини регіону.

Декілька годин продовжувалося заслуховування проєктів. Неможливо зараз перелічити всі цікавинки конференції – повний звіт про захід буде оприлюднено у Бюлетені Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, а тези кращих доповідей конференції опубліковано у збірнику тез.

Конференція вкотре продемонструвала, що взагалі одне з найбільших надбань України – це наша чудова молодь, яка генерує такі ідеї, котрі обов’язково відродять Україну і виведуть її на абсолютно новий інноваційний рівень!

Джерело: Київська Мала академія наук учнівської молоді.