uk

Поширювати у світі  наративи Української Формули Миру

Утвердження справедливого миру на засадах Української Формули Миру, спільна діяльність в інформаційному просторі і створення Українсько-Польської фундації миру. Ці та інші кроки передбачає Угода про співробітництво між громадською організацією «Українська Рада Миру», «Міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіа центр у Європі» та Всеукраїнською газетою для науковців та освітян «Світ».  

Ключова мета Української Ради Миру (УРМ) – боротьба за справедливий мир на основі суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Ця боротьба неможлива без потужної роботи в інформаційному просторі, зокрема і за межами України. В цьому контексті УРМ знайшла точки дотику з Незалежним українським медіа центром у Європі, який нині базується в Польщі і має на метізбільшити поінформованість громадськості на європейському континенті, а також у всьому світі про події і стан справ в Україні, зокрема про хід російсько-української війни, відбудову України, перспективи повернення наших біженців. А також – одне з головних завдань сьогодення – системне і послідовне викриття рашистської ідеології, злочинів росіян на території України та постійної брехні й створюваних ними фейків.  

– Нам дуже важливо поширювати в Європі й усьому світі головні наративи Української Ради Миру, виходячи з ситуації, в якій зараз перебуває Україна, – підкреслив голова Української Ради Миру академік НАН України, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський. – На жаль, ми спостерігаємо, що низка організацій, політичних діячів і  навіть цілих країн під досягненням миру розуміють таке собі перемир’я. А насправді все зводиться до того, аби Україна прийняли умови, які висуває росія, тобто – визнала за росією тимчасово окуповані українські території, не приєднувалася до ЄС і НАТО, дотримувалася нейтрального статусу тощо. Ми ж переконані, що для України такий мир лише відтермінує новий воєнний конфлікт і ще більшу криваву війну. Тому ми стоїмо на засадах Української Формули Миру, зміст якої полягає в тому, що Україна разом з демократичним світом досягне таких умов і гарантій подальшого миру, за яких весь світ повернеться до світопорядку, який не дозволить більше порушувати суверенітет країн і вчиняти будь-які агресивні дії.

Михайло Згуровський висловив переконання, що співпраця з Міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіа центр у Європі» дасть змогу поширити бачення Української формули миру у європейському (і не лише) інформаційному просторі, адже український медіа центр (зокрема його портал www.uacenter.media) є успішним і має велику читацьку аудиторію.   

Голова Ради директорів Незалежного українського медіа центру у Європі, відомий в Україні та за її межами письменник, дипломат, державний та громадський діяч Юрій Щербак, який очолив підписання угоди з українсько-польської сторони і брав участь у церемонії в онлайн-режимі, запевнив, що цілі «Міжнародного благодійного фонду «Незалежний український медіа центр у Європі»  цілком корелюють з програмою діяльності Української Ради Миру.

– По-перше, ми активно боремось словом з російською агресією і рашизмом, друкуємо викривальні статті різними мовами, виступаємо на підтримку Української програми миру, – підкреслив Юрій Щербак. – По-друге, ми хочемо підтримувати українську національну ідентичність людей, які перебувають за кордоном. По-третє, підтримуємо і сприяємо посиленню традиційної стратегічної дружби між Україною і Польщею, розуміючи, яку допомогу нашій державі і всім українцям надає і польський уряд, і польське суспільство.

У цьому контексті, як зазначили учасники церемонії, створення Українсько-Польської фундації миру є дуже важливим кроком. А голова Української Ради Миру Михайло Згуровський зазначив, що з підписанням цієї угоди УРМ юридично виходить за межі України і спільно з польськими однодумцями буде діяти на теренах Європи.

До цієї інформаційної співпраці приєдналось і газета «Світ», яка на своїх сторінках представляє інтереси освітянської і наукової громадськості України. Таким чином, розширився інформаційний простір, через який діяльність сторін-підписантів угоди буде донесено якомога ширше до народів світу. Газета «Світ» та Незалежний український медіа центр у Європі поширюватимуть свої публікації один для одного та для європейської аудиторії.      

Головний редактор «Світу» Лариса Остролуцька повідомила, що впродовж останнього року газета особливо активно висвітлювала співпрацю  України і Польщі: і у зв’язку з війною росії проти України, і в плані співпраці у сфері  освіти і науки. Можна пригадати статтю про створення спільного наносупутника Київської політехніки та Познанського технічного університету, інтерв’ю з тодішнім президентом Польської академії наук Єжи Душинським, а також –  публікації про польський досвід у реформуванні академічної науки. «Нам є, що розповісти польському та загалом європейському читачу про події та людські долі в Україні у цей неймовірний час випробувань, горя, самопожертви і героїзму, і водночас ми дуже зацікавленні в інформаційних матеріалах Незалежного українського медіа центру у Європі, адже вважаємо, що для утвердження справедливого миру, досягнення вимог Української Формули Миру, надзвичайно важливо мати змогу використовувати  такий потужний інформаційний майданчик у Європі».  

Як ідеться в угоді,  сторони розроблятимуть та реалізовуватимуть спільні довгострокові проєкти, спрямовані на розвиток  та зміцнення миротворчого руху в Україні та за її межами на основі демократичних, цивілізаційних цінностей та Української Формули Миру, братимуть участь в організації та проведенні широкого кола заходів, що відбуватимуться як в Україні, так і за кордоном, розвиватимуть різні форми «народної дипломатії» для активного пошуку моделей ненасильницького світу, забезпечення умов для вільних контактів, спілкування і взаєморозуміння між народами різних країн.

Йдеться й про те, що партнери спільно реагуватимуть на життєво важливі виклики, резонансні ситуації, використовуючи при цьому форсайтні дослідження суспільно-політичних процесів, які визначають тенденції глобальних світових і регіональних конфліктів та шляхи їх упередження і розв’язання. І таким чином докладатимуть усіх зусиль для втілення в життя програмного завдання національного руху за мир: «Збереження миру та єдності в Україні та за її межами» на засадах Української Формули Миру.   

Дмитро ШУЛІКІН

Фото автора