uk

Прорив дамби Каховського водосховища, за всіма ознаками, є екоцидом

Прорив дамби Каховського водосховища, за всіма ознаками, є екоцидом. Про це повідомила Людмила Циганок, президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW та директор Офісу постійних рішень.

Екоцид – це масове знищення рослинного чи тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також здійснення інших дій, які можуть спричинити екологічну катастрофу.

За словами Людмили Циганок, прорив Каховської ГЕС спричинить страшні наслідки – як екологічні, так і гуманітарні.

Зокрема, «обличчя» південного регіону України зміниться через затоплення, виникне нова екосистема. Це відіб’ється на ґрунті сільгоспземель.

«Зупиняться постачання води до системи зрошення полів Херсонської та Запорізької областей. Два канали Кримських – без води, зрошувальні системи Запорізької та Дніпропетровської області також. Також і лівий, і правий береги заміновані, можливий як ефект детонації, так і ефект вимивання та мін, що “плавають”, на довгі роки», – прогнозує Людмила Циганок.

Окремий момент – наслідки для флори та фауни. З одного боку, підтоплені землі перетворяться на болота, а з іншого – українські степи ризикують перетворитися на пустелі.

«Десятки водоплавних та навколоводних птахів залишилися без водно-болотних угідь. Хімікати, сміття, нафтопродукти – забруднення піде до лиману та Чорного моря – знищується вся причорноморська екосистема. Тварини та рослини НВП “Нижньодніпровський” – також під загрозою. Загибель великої кількості риби, заболочення осушених земель, зміна кліматичного режиму регіону. З іншого боку – ми отримаємо також нову пустелю, бо відкриється піщане дно, а отже, безліч кліматичних наслідків – пилові бурі, підвищення температури в регіоні. Ризик посухи на полях центру та півдня України», – зазначає Людмила Циганок.

За прогнозами Людмили Циганок, внаслідок спуску майже 18 кубічних кілометрів води Каховського водосховища відбудеться затоплення понад 3 тисячі квадратних кілометрів суші, що поховає під водою 14 населених пунктів.

Крім того, катастрофа зруйнує будинки майже 40 тисяч жителів, загинуть унікальні ландшафти Дніпровських плавнів, а у воду Дніпра, а потім і Чорного моря, потраплять токсичні речовини, паливо, олії, бактерії з численних скотомогильників, що призведе до екологічного забруднення прибережних вод Чорного моря. .

Гребля водосховища зруйнована вщент. Тому безліч міст переходить у режим нецентралізованого водопостачання у надзвичайних умовах.

Крім того, Крим, Кривий Ріг та інші міста України на роки залишилися без водопостачання дніпровською водою. Миколаїв знову залишиться без води, можливе підтоплення мікрорайону “Намів”, руйнування зрошувальних систем», – повідомляє експерт.

Також, за словами Людмили Циганок, на Україну чекає нова криза біженців. За прогнозом еколога, буде кілька тисяч відселених та до 1,5 мільйонів кліматичних біженців. «Це величезна проблема та навантаження на регіони, куди відбудеться переселення», – каже Циганок.