uk

Українській Формулі Миру — «Так!»: як обговорювали та приймали звернення

7 липня на сайті газети було оприлюднено заяву і звернення Української Ради Миру під заголовком  Українській формулі Миру – «Так!». У свіжому номері газети розміщено репортаж Дмитра Шулікіна про те, як обговорювалися і приймалися ці документи.

Українська Рада Миру ухвалила заяву, в якій підтримала ініціативу Президента України Володимира Зеленського щодо проведення Глобального Саміту Миру та закликала громадські організації України та демократичного світу приєднатися до цієї заяви й проявити готовність до спільних дій. Окрім того, було ухвалено заяву до учасників саміту НАТО 11 липня 2023 року у Вільнюсі та до неурядових організацій країн-членів НАТО.

5 липня члени Президії Української Ради Миру, представники громадських організацій, установ і університетів України зустрілися в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» для обговорення проєкту заяви.

Голова УРМ, ректор КПІ Михайло Згуровський нагадав, щовідповідно до статуту та програми дій Української Ради Миру, головною програмою організації є Українська Формула Миру, яку запропонував Володимир Зеленський. У грудні 2022 року Глава держави виступив з пропозицією проведення Глобального Саміту Миру для обговорення і схвалення української формули. Було запропоновано розглядати цей саміт як неперервний процес до повної перемоги України у війні з росією. Виходячи з цієї ініціативи України, відбулася вже низка заходів у форматі Глобального Саміту Миру.  

Як уточнив Михайло Згуровський, 23 лютого 2023 року представники 193 держав-членів ООН розглянули та 141 голосом схвалили резолюцію про шляхи та принципи досягнення миру в Україні. В її основу було покладено Українську Формулу Миру. 24 лютого 2023 року в Нью-Йорку відбувся Глобальний Саміт Миру. 19 травня 2023 року в Хіросімі (Японія) на саміті «Великої сімки» ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні та взяли зобов’язання надавати Україні фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку — стільки, скільки буде потрібно. Як продовження діалогу «Великої сімки» 24 червня 2023 року в Копенгагені відбулися консультації щодо ключових принципів миру.

Голова УРМ підкреслив, що зараз тривають консультації щодо термінів і місця проведення наступного етапу Глобального Саміту Миру. Зокрема, висловлювалися пропозиції провести саміт в Україні, йшлося навіть про термін — ще до саміту НАТО, але поки що цього не сталося.

Тож аналізуючи тему, члени Президії Української Ради Миру та громадські організації, університети й установи, які тісно співпрацюють з УРМ, нині висловлюють пропозиції щодо сприяння проведенню Глобального Саміту Миру силами й можливостями громадянського суспільства.

Сьогодні в УРМ, за словами Михайла Згуровського, викристалізувалась думка про форми сприяння цьому важливому процесу. Одна з них —  ухвалення заяви Української Ради Миру спільно з низкою громадських організацій, провідними університетами й науковими установами України, відомими громадськими діячами. А друга — організація низки круглих столів, конференцій та інших майданчиків для напрацювання експертного інтелектуального бачення, як втілити Українську Формулу Миру. Йдеться насамперед про пункти, у розвиток яких УРМ може зробити певний внесок. Наприклад, пункти про ядерну безпеку, безпеку харчових продуктів, енергетичну безпеку та антиекоцид.

Президент НАПН України Василь Кремень, виступаючи під час   обговорення, запропонував звернутися до учасників саміту НАТО у Вільнюсі та до неурядових організацій країн-членів НАТО із закликом підтримати  Україну та ухвалити змістовні рішення, що сприятимуть досягненню повноправного членства України в НАТО.

До обговорення долучились представники дипломатичного крила — члени Президії УРМ Юрій Сергеєв і Володимир Хандогій. Обидва дипломати підтримали ініціативу щодо звернення до НАТО й надали слушні пропозиції щодо формулювань та загалом  комунікування на цю важливу тему з Північноатлантичним альянсом.    

Заступник голови УРМ з міжнародних питань Валерій Цибух, який також має великий досвід дипломатичної роботи і який очолив роботу з підготовки заяви УРМ, зазначив, що стратегічною метою Української Ради Миру є формування сегмента громадських організацій, які сприяли б реалізації завдань і втіленню відповідних проєктів.

В остаточній редакції заяви, яку було ухвалено, йдеться про те, щоУкраїнська Рада Миру поділяє і підтримує: ініціативу проведення Глобального Саміту Миру, у межах якого буде обговорена Українська Формула Миру, проголошена Президентом України Володимиром Зеленським, зокрема, на саміті в Індонезії в листопаді 2022 року; надання Україні гарантій безпеки до набуття Україною членства в НАТО; а також —  ухвалення підсумкового документа Глобального Саміту Миру як механізму втілення Української Формули Миру.  

Окремим пунктом Українська Рада Миру закликає всі громадські організації України та демократичного світу, які поділяють загальноцивілізаційні цінності та їх засадничі принципи, проявити готовність до спільних дій в ім’я утвердження цих принципів і приєднатися до цієї заяви, визначивши комплекс миротворчих заходів на період підготовки й проведення Глобального Саміту Миру, інтегруючи такі заходи у рух «Громадські організації за сталий мир і розвиток в Україні: “Українській Формулі Миру — Так!”».

У зверненні до учасників саміту НАТО у Вільнюсі й до неурядових організацій країн-членів НАТО підкреслюється, що сьогодні  цивілізаційним цінностям Північноатлантичного регіону, його безпеці й стабільності   Європейської частини регіону загрожує екзистенційна небезпека, що йде від варварської росії, яка фактично з мовчазного невтручання Північноатлантичного світу загарбала у 2008 році частину територій члена ООН Грузії, у 2014–2023-му окупувала частину територій члена ООН України, постійно загрожує своїм Балтійським сусідам і Польщі — також членам ООН, не гребує ядерним шантажем для решти світу.

«На передньому фронті протистояння московським варварам стоїть сьогодні Україна, захищаючи не тільки себе, а і Європейську цивілізацію», —  наголошується у зверненні.

Українська Рада Миру висловила сподівання, що на саміті НАТО будуть ухвалені змістовні рішення, які сприятимуть досягненню повноправного членства України в Північноатлантичному альянсі, а також підтримала необхідність розроблення ефективних механізмів гарантій миру і безпеки в Україні та в Європі, які не стануть альтернативою членству України в Альянсі.

УРМ звернулась до урядових і неурядових організацій країн-членів НАТО із закликом підтримати Формулу Миру Президента України, спрямовану на встановлення всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні для глобальної безпеки. А також — висловила переконання, що країни-члени НАТО візьмуть активну участь у проголошеному Володимиром Зеленським Глобальному Саміті Миру для України й сприятимуть залученню до участі у ньому широкої міжнародної спільноти.

Дмитро ШУЛІКІН