uk

На базі столичного університету може з’явитися Центр передового досвіду психічного здоров’я ветеранів

Після того як змовкне зброя і почнеться відбудова країни, велика кількість українців потребуватиме спеціалізованої психологічної допомоги. Наразі прогнозується, що психореабілітація та психокорекція знадобиться трьом десяткам тисяч ветеранів, але ця цифра вочевидь зростатиме.

Як повідомили в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, розмова про створення Центру йшла під час робочої зустрічі ректора КНУ Володимира Бугрова та виконавчого директора Міжнародної фундації «Права людини в сфері психічного здоров’я – Федерація «Глобальна ініціатива в психіатрії» (FGIP) Роберта ван Ворена.  

Ця ініціатива поглиблює співпрацю між КНУ та FGIP у напрямі напрацювання методології надання психосоціальної підтримки постраждалим від російсько-української війни.

Професор Роберт ван Ворен  нагадав, що після того як змовкне зброя і почнеться відбудова країни, велика кількість українців потребуватиме спеціалізованої психологічної допомоги. Наразі прогнозується, що психореабілітація та психокорекція знадобиться трьом десяткам тисяч ветеранів, але ця цифра вочевидь зростатиме.

За словами науковця, наслідки психотравм можуть виливатися у такі соціальні проблеми, як злочини, скоєні через зловживання алкоголем або наркотиками, високий рівень розлучень, зростання домашнього та міжособистісного насилля, суїциди тощо. І цим кризовим станам потрібно запобігати вже зараз. 

FGIP разом із партнерами розробляє платформу для надання рекомендацій спеціалістам із психічного здоров’я, а також населенню щодо того, як боротися з психологічними наслідками війни. 

Володимир Бугров зазначив, що Університет має необхідну базу для створення Центру передового досвіду психічного здоров’я ветеранів і розвитку цієї ініціативи.

«Це має бути постійна робота протягом тривалого часу, – сказав ректор. – Ми повинні нарешті почати впроваджувати в практику результати численних досліджень, оскільки вже зараз маємо багато кричущих випадків. І чим далі – тим більше стикатимемося з проблемами, коли психологічні стреси будуть накладатися на соціально напружену ситуацію в країні. На жаль, замість того щоб розбудовуватися, мусимо купірувати деструктиви. Але, зрештою, це стосується безпеки кожного з нас».  

В КНУ добре розвинена екосистема психологічного здоров’я, крім цього заклад є членом альянсу європейських університетів EUniWell (European University for Well-Being), тож у реалізації ініціативи Університет може опиратися на міжнародну академічну спільноту.

Читайте також: