uk

Вища освіта: що зміниться

Кабінет Міністрів підтримав проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті».

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Він зазначив, що «зміни у системі вищої освіти давно назріли. Про це говорять студенти і викладачі, керівники ЗВО та роботодавці. Ми бачимо це на прикладі українців, які здобули вищу освіту, але ніколи не працювали за спеціальністю».

Міністр переконаний, що «відкладати зміни на потім вже просто неможливо. Діяти потрібно зараз, якщо ми хочемо, щоб якісна освіта стала ключем до трансформації країни»

МОН пропонує:

  • Навчання за зручним графіком для студента. Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох.
  • Вибір спеціальності після першого чи другого курсу. У 17 років суперскладно вибрати професію на все життя. Тому тепер 1—2 роки можна вивчати загальні предмети, далі — обрати конкретну спеціальність, в якій студент побачить своє професійне майбутнє.
  • Дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки».

«Системні зміни можуть викликати занепокоєння або навіть страх, бо «так завжди було». Але без зміни правил гри ми не отримаємо результат, відмінний від того, який маємо сьогодні», – зазначив Оксен Лісовий.

Команда МОН готова до обговорень та взаємодії. Фахівці МОН готові «пояснювати та чути, дискутувати та слухати».

Читайте також: