uk

Кому належить «Педагогічний оскар – 2023»?

У межах проведення IV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Фахова передвища і професійна освіта: теорія, методика, практика» відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Педагогічний оскар – 2023»

На фінальний тур конкурсу до 12 номінацій надійшло 973 конкурсні роботи із 133 закладів фахової передвищої освіти. Зокрема до номінації «Організація освітнього процесу у закладі фахової передвищої освіти в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови України» надійшло 12 конкурсних робіт.

До номінації «Менеджмент інноваційної діяльності закладу фахової передвищої освіти у забезпеченні підготовки конкурентоспроможного фахівця» – 33 роботи. Номінація «Інноваційні моделі відкритої освіти. Цифровізація освітнього процесу у закладі фахової передвищої освіти» представлена 18 конкурсними розробками.

Ще активніше педагоги розробляли тематику, пов’язану з сучасними методами професійного навчання, про що свідчить значна кількість конкурсних робіт, поданих на номінації: «Інтерактивний навчально-методичний посібник з дисципліни» (75 робіт), «Сучасні освітні технології у закладі фахової передвищої освіти» (72), «Інноваційні підходи до виховання студентської молоді у закладі фахової передвищої освіти в умовах сучасних викликів» (69)

Але найбільш популярними виявилися номінації «Інноваційні підходи до організації практичної підготовки здобувачів освіти закладу фахової передвищої освіти» та «Досвід візуалізації навчального матеріалу». На них подано відповідно – 415 та 170 конкурсних матеріалів.

Загалом на фінальний тур конкурсу до 12-ти номінацій було представлено 973 конкурсні роботи із 133 закладів фахової передвищої освіти.

Сам конкурс проходив у два тури: відбірковий – у закладі освіти й фінальний – у Державній установі «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

Про необхідність інновацій у професійній освіті, особливо, якщо вона пов’язана із дистанційними формами навчання, про затребуваність професійної освіти на сучасному етапі суспільного розвитку наголошував у своєму слові і президент НАПН України Василь Кремень, який взяв участь у конференції та церемонії нагородження. Він відзначив, що попри воєнний стан та труднощі воєнного часу «Педагогічний оскар – 2023» відбувся.

На конкурсі було визначено 106 переможців, з них 13 удостоєно нагороди «Педагогічний оскар –2023».

«Педагогічний оскар» проводиться щороку відповідно до Меморандуму про співпрацю між Національною академією педагогічних наук України й Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

Основна мета його, як зазначено у положенні, – вивчення та поширення інноваційних педагогічних практик, сприяння професійному розвитку, самореалізації педагогів, створення необхідних умов для розвитку тжуправління освітнім процесом та підвищення якості підготовки фахівців.

Лідія ТКАЧЕНКО

Читайте також: