uk

Академічний книжковий подарунок

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича отримав особливий книжковий дарунок від однієї з потужних наукових академічних інституцій Національної академії наук України — Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського. Під час третього обласного книжкового фестивалю «БукФест» (тема якого — «Нація, яка читає — непереможна») у читальній залі Наукової бібліотеки університету відбулася презентація 70 подарованих фундаментальних видань.

Акція «Національна академія наук країни — бібліотекам» розпочалася у серпні 2023 року як посвята річниці Незалежності України за ініціативи наукового колективу ІМФЕ ім. М.Т. Рильського.

У презентації унікальних академічних видань, надісланих до наукової бібліотеки університету, взяли участь студенти, науковці, викладачі й фахівці у галузях народознавства та мистецтвознавства.

Директор університетської книгозбірні доцент Михайло Зушман щиро привітав київських науковців — доктора історичних наук, провідного наукового співробітника відділу «Український етнологічний центр» ІМФЕ ім. М.Т. Рильського Теофіла Рендюка та наукового співробітника відділу «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів», голову Ради молодих вчених Інституту Олександра Головка. До речі, Теофіл Рендюк — випускник історичного факультету Чернівецького університету.

Очільник бібліотеки назвав вагомим та потужним починання Національної академії наук України, в результаті чого стало можливим поповнення унікальними книжками фондів Наукової бібліотеки університету. Він подякував ученим НАНУ за підтримку освітян вищої школи та збагачення книгозбірень академічними українознавчими виданнями.

Директор повідомив також, що в університеті було проведено цикл заходів з популяризації академічних видань серед буковинської спільноти. Зокрема, кілька ознайомчих лекцій-презентацій провів доцент кафедри української літератури Василь Костик. Сьогодні подаровану літературу активно використовують в освітньому процесі викладачі, з нею зацікавлено працюють майбутні фахівці гуманітарних напрямів.

Виступаючи на одному з презентаційних заходів у стінах рідного вишу, доктор історичних наук Теофіл Рендюк розповів про широкі масштаби ініціативи «Національна академія наук країни — бібліотекам», вона об’єднала Харків та Івано-Франківськ, Полтаву та Кропивницький, Черкаси та Одесу, і приємно, що тепер і Чернівці.

На фото: Доцент кафедри української літератури Василь Костик презентує видання Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, подаровані науковій бібліотеці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Розкішний книжковий подарунок від Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського — це напрацювання колективу за останні 20 років. Серед ошатних і ґрунтовних видань — фундаментальний багатотомник «Етнографічний образ сучасної України» та чимало науково-популярних книжок з історії українського мистецтва й народної культури.

Серед мистецтвознавців особливу зацікавленість викликала «Українська музична енциклопедія» (наразі у 6 томах) — унікальне дослідження, в якому узагальнено сучасне бачення української музичної культури в контексті світових духовних досягнень у синхронному й діахронному вимірах. В енциклопедичних статтях вміщено чимало інформації про персоналії — композиторів, музикознавців, педагогів, виконавців, музичних режисерів, сценографів, хореографів та діячів інших сфер музичної культури — переважна частина якої вперше введена до наукового обігу.

«Українська музична енциклопедія» викликала неабиякий інтерес серед студентів кафедри музики, що вже понад тридцять років діє в закладі та є своєрідною родзинкою у стінах класичного університету. І це не випадково, адже саме Буковина подарувала Україні чимало відомих представників музичного мистецтва, імена яких можна знайти на сторінках енциклопедії: Дмитро Гнатюк, Михайло Ткач, Софія Ротару, Андрій Кушніренко, Володимир Івасюк, Назарій Яремчук.

Академічна наукова продукція надзвичайно зацікавила викладачів та здобувачів вищої освіти — загалом культурно-мистецької еліти не лише Чернівців, а й усього Буковинського краю. А в перспективі — поглиблення співпраці Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, які уклали між собою про це угоду.

Тамара МАРУСИК,

докторка історичних наук, професорка, проректорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича