uk

Маріуполь: їхні імена шепоче вічність

У квітні 2022 року я записала інтерв’ю з викладачкою Приазовського державного технічного університету Оленою Хаджиновою (нині вона виконує обов’язки ректорки ПДТУ ). Пані Олена виїхала в місто Дніпро і разом з активістами координаційної групи працювала над відновленням університету.

Співрозмовниця тихим голосом розповідала про перші дні великої війни у Маріуполі, про те, що університет уже 26 лютого приймав біженців з Сартани і Талаковки.

2 березня у Маріуполі повністю зник зв’язок, водопостачання, електрика. Щоб переконатися, що колеги живі, викладачі підходили до будинків, відчиняли двері в підвали, голосно гукали: «Чи є тут такий-то чи така-то?».

Олена Хаджинова розповіла, що одна з колег загинула, коли стояла в черзі до магазину. Я не уточнила тоді ім’я загиблої, але ця історія не йшла з голови. Днями написала Олені Вікторівні, попросила назвати ім’я колеги. Отримала відповідь: дайте пару днів, сформуємо список.

Учора отримали від маріупольців повний список з приміткою: «Загальними зусиллями зібрали інформацію».

Публікуємо, як є, без літературного редагування і змін.

Співробітники Приазовського державного технічного університету, які загинули в Маріуполі:

1. Жежеленко Ігор Володимирович, професор кафедри електроенергетичних комплексів та систем. Загинув в березні 2022 р, в умовах окупації Маріуполя (за відсутності медичної допомоги).

2. Берестовий Анатолій Михайлович, професор кафедри автомобільного транспорту. Помер 11 квітня 2022 року в умовах окупації Маріуполя (за відсутності медичної допомоги).

3. Роянов В’ячеслав Олександрович, завідувач кафедри автоматизації та механізації зварювального виробництва. Помер в березні 2022 року в бомбосховищі університету, був похований на території (наразі перепохований).

4. Парунакян Ваагн Ємільович, професор кафедри транспортних технологій підприємств. Загинув у квітні 2022 року, в умовах окупації. Причина смерті невідома.

5. Шундель Крістіна Вікторівна, паспортистка 2-го гуртожитку. Загинула під час обстрілу градом 17 березня 2022, переховувалась разом з сім’єю в гуртожитку №2.

6. Євдокімова Галина Михайлівна, завідувач лабораторії кафедри туризму. Загинула 20 березня 2022 р, вдома, під час обстрілу.

7. Крівенко Сергій Вікторович, доцент на 0,2 ставки кафедри металургії чорних металів. Загинув 28.03.2022. Він допомагав людям та попав під обстріл на проспекті Миру нижче Драмтеатру. Загинув від взривної травми та осколочних поранень тіла. Його спочатку поховали у дворі. Рідним вдалось дістатись могили тільки через певний час, бо до неї не пускали. Сергій Вікторович був дуже гарною людиною. Перед загибеллю він захистив докторську дисертацію. Мав багато планів на майбутнє. Записано зі слів сестри Ольги Крівенко.

8. Гагарін Володимир Олександрович, доцент кафедри наноінженерії в галузевому машинобудуванні. Загинув на фронті в Донецькій області боронячи Україну 19.02.2023. Був мобілізований з м. Дрогобич, Львівська область.

Список передано активістам порталу «Моя наука», які роблять надвичайно важливу справу – збирають імена науковців, викладачів, аспірантів, яких убила росія. Нині в списку уже сто двадцять імен…

Якщо ви знаєте такі імена – з усієї України, будь ласка, повідомте про них (лінк на сторінки, де збирають інформацію, залишу в коментах).

На жаль, не всі прізвища вчених, які загинули під час великої війни, є в інтернеті, частина сайтів не працює, науковці старшого віку часто не ведуть соцмереж. Документи багатьох установ, які потрапили в окупацію, згоріли. Тому надія – на пам’ять колег, друзів, знайомих. Нам же не все одно, правда?

Світлана ГАЛАТА