uk

Єднаємось для реалізації спільних пріоритетів

Обмін знаннями і найкращими практиками, проведення спільних заходів, підтримка досліджень та інновацій у галузях освіти, науки та культури – Українська Рада Миру, Національна академія педагогічних наук України, Національний центр «Мала академія наук України» і дванадцять кафедр ЮНЕСКО в Україні підписали меморандум про співпрацю. Церемонія відбулась у НАПН в рамках засідання Президії УРМ.

Головним завданням Української Ради Миру на сучасному етапі є формування політики, спрямованої на досягнення сталого, справедливого миру в Україні на основі її суверенітету, територіальної цілісності та незалежності у тісній співпраці і взаємодії з провідними демократичними державами та миротворчими організаціями світу. Про це йшлося у виступі голови УРМ, ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського. Однією з таких організацій, за його словами, і є ЮНЕСКО.

Загалом при університетах і наукових установах України у різні роки ЮНЕСКО відкрила 14 своїх кафедр. На жаль, як зазначив Михайло Згуровський за умов війни зараз реально здійснюють свою діяльність 12 кафедр — вони й стали підписантами меморандуму.

Зокрема, такі кафедри працюють у КПІ ім. Ігоря Сікорського, Києво-Могилянській академії, Державному біотехнологічному університеті, Міжнародному науково-технічному університеті імені академіка Юрія Бугая, Інституті проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті, Міжнародному науково-навчальному центрі інформаційних технологій та систем НАН та МОН України, Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, Інституті педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова і Національній музичній академії України ім. П.І. Чайковського.

Головними напрямами діяльності цих кафедр є збереження культурної спадщини; медіа та інформаційна грамотність для сприяння діалогу, розуміння та толерантності; використання науки і техніки для розбудови миру та сталого розвитку; міжкультурний діалог через культурні обміни, і фестивалі; запровадження навчальних програм, семінарів та ресурсів для вирішення конфліктів, примирення та сприянні діалогу; адвокація та розробка політики сприяння миру, міжкультурного діалогу та культурного різноманіття на національному та міжнародному рівнях.

Ці інструменти та стратегії кафедр ЮНЕСКО в Україні значною мірою збігаються із програмними засадами Української Ради Миру, Національної академії педагогічних наук і Малої академії наук, що і стало підставою для започаткування тісної взаємодії між нашими організаціями і намірами для підписання меморандуму про співпрацю, — зауважив Михайло Згуровський.

У найближчих планах — організація і проведення серії системних заходів відповідно до статутних завдань ЮНЕСКО, УРМ, НАПН і МАН, особливо напередодні 80-річчя ЮНЕСКО, яке світова громадськість буде відзначати в листопаді наступного року та 70-річчя долучення України до цієї організації.

А першим спільним заходом було проведення у грудні минулого року кафедрою ЮНЕСКО Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського, спільно з Українською Радою Миру та іншими співорганізаторами Міжнародної науково-практичної конференції «Світова культурна спадщина в умовах формування нового світопорядку».

У подальшому спільними завданнями підписантів, за словами Михайла Згуровського, буде обмін знаннями та найкращими практиками через проведення конференцій, круглих столів, семінарів, тренінгів, стажувань, благодійних концертів, спрямованих на заохочення міжнародного співробітництва в галузі освіти, науки та культури; забезпечення рівного доступу до якісної освіти, збереження культурного спадку, заохочення вільного потоку інформації та взаєморозуміння; підтримання наукових досліджень та інновацій в галузі освіти, науки та культури; захист прав людини в галузі освіти та культури.

Чому ця робота важлива саме сьогодні? Ми розуміємо, в якому моральному стані перебуває наше суспільство, наші заходи мають бути спрямовані на підтримку нашого суспільства і віри в те, що Україна непереможна, – каже Михайло Згуровський.  

На засіданні було розглянуто й низку інших важливих питань. Заступник голови УРМ Валерій Цибух поінформував членів Президії пропідготовку до проведення Міжнародного екологічного форуму «Екологія і Мир», ініцатором якого виступила Українська Рада Миру. Форум передбачено провести у травні цього року в КПІ ім. Ігоря Сікорського – з метою широкого залучення громадськості до вирішення життєво важливих екологічних питань у воєнний і післявоєнний періоди в Україні і не тільки, бо екологія, як відомо, не має кордонів. Запропонована тема має безпосереднє відношення до програми дій УРМ, адже відомо, що екологія безпосередньо впливає на стан миру в світі.

Завдання форуму – об’єднати широку громадськість, науковців та освітян, молодіжну аудиторію, зарубіжних колег, спрямувавши зусилля на реалізацію важливих інноваційних проєктів задля поліпшення стану екології. І тут розрахунок – на досвід фахівців і учасників Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Сhallenge Ukraine», які мають уже дванадцятирічний досвід проведення інноваційних форумів, які безпосередньо впливають на розв’язання екологічних проблем.

Валерій Цибух зауважив, що такий важливий захід відповідає програмі дій УРМ на час правового режиму воєнного стану в Україні і кореспондується з планами дій уряду України, що днями були оприлюднені на саміті «Україна. Рік 2024». Крім того, форум буде сприяти виконанню восьмого пункту Української формули миру — «протидія екоциду» — і сконцентрується на проблемах гуманітарного розмінування, відновлення енергетичної інфраструктури, довкілля тощо.

Українська Рада Миру стане також співорганізатором конференції «російсько-українська війна. Перспективи збереження миру в Європі», яку  проводитиме разом з Федерацією всесвітнього миру у квітні нинішнього року.   

Валерій Цибух також поінформував учасників засідання про виконання Програми дій УРМ на час правового режиму воєнного стану, нагадав про заходи, які було проведено за цей період на підтримку державної політики України і «Української Формули Миру». За цей час керівництво УРМ взяло участь у низці науково-практичних конференцій з міжнародних відносин, діяльності ЮНЕСКО, кібербезпеки, сприяння бізнесу та торгівлі. Виконано  чимало гуманітарної і волонтерської роботи — йдеться зокрема про участь у передачі «швидких», медичного обладнання і дронів для фронту. Згадав Валерій Цибух і про зустріч з представниками Northwell Health — американської мережі охорони здоров’я, ця організація долучилась до проєкту з протезування.

За рік Українська Рада Миру виступила з низкою заяв щодо резонансних подій в Україні і світі, а також — на підтримку Української Формули Миру. Крім того, УРМ звернулась до Комітету з питань неурядових організацій ЕКОСОР при ООН щодо отримання відповідного статусу при Економічній і Соціальній Раді ООН. Звернення підтримало МЗС і Представництво України при ООН. Заявка розглядатиметься влітку цього або взимку наступного року. Учасники засідання схвально відгукнулися про результати діяльності УРМ за цей період.

Також було повідомлено про лист від ГО «Спілка жінок України» з пропозицією співпраці з УРМ. Передбачається, що вже найближчим часом співробітництво буде втілено в конкретні заходи.

Президія підтримала входження двох кандидатур до складу Консультативної дорадчої ради Президії УРМ, а саме: народного артиста України, генерального директора — художнього керівника Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. Павла Вірського, Героя України Мирослава Вантуха і народного артиста України, диригента Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка, артиста ЮНЕСКО в ім’я миру, очільника кафедри ЮНЕСКО у Національній музичній академії Германа Макаренка, якого цього дня Президія УРМ нагородила Орденом Миру другого ступеня.

Дмитро ШУЛІКІН

Фото автора