uk

Студенту КПІ, який подарував світові гелікоптер, встановили бюст

Його гелікоптери врятували мільйони життів, а інші літальні апарати били усі можливі рекорди зі швидкості. Нині гелікоптери та авіалайнери компанії Sikorsky Aircraft, збудовані в США, відомі в усьому світі.

Про це ідеться у дописах КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Ігор Сікорський — батько гелікоптера. Революціонеру в авіабудуванні, людині, яка отримала перше у світі посвідчення пілота гелікоптера, винахідникові понад пів сотні моделей гвинтокрилів, що рятують, воюють і транспортують навіть президентів США, — Ігорю Сікорському встановили бюст у Залі вченої ради КПІ.

Це пам’ять про авіаконструктора, який 111 років тому підняв у небо свій перший літак — С-5, на якому й склав іспит на пілота.

«КПІ в ті часи був провідним технічним навчальним закладом. Тому вибір Сікорського аж ніяк не випадковий. Тут авіаконструктор захопився авіацією. І з цього місця почав утілювати в життя свою дитячу мрію: ідею Леонардо да Вінчі про гелікоптер — вертикальний літальний апарат», — Сергій Грачов, завідувач відділу історії авіації та космонавтики Політехнічного музею КПІ.

Сьогодні в українському небі легендарні «блек гоки» Сікорського допомагають виконувати бойові завдання ГУР, а рятувальні Sea King стоять на озброєнні українських ВМС.

Росіяни вважають Ігоря Сікорського російським та американським авіаконструктором, тоді як його коріння — в Україні, а початок інженерного шляху — в Київській політехніці.

Детальніше прочитати про генія-авіаконструктора можна у статті Михайла Згуровського Інноватор транспортної авіації США походженням з України