uk

Унікальний кишеньковий атлас для військових хірургів вийшов друком у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

Це перше видання серії книжок «Бібліотека для військового хірурга». Ректор КНУ Володимир Бугров розповів, що ініціатива започаткувати серію таких методичок для лікарів і парамедиків, які перебувають у зоні бойових дій, належить директору Університетської клініки, хірургу вищої категорії, професору Віктору Черняку, повідомили у навчальному закладі.

«Ми підтримали Віктора Анатолійовича у почині цієї важливої справи. Спільними зусилля з Командуванням Збройних сил України, Національним військово-медичним клінічним центром «ГВКГ», Українською військово-медичною академією, Національним університетом охрони здоров’я України імені П. Л. Щупика та фармацевтичною компанією «ЮРіЯ-ФАРМ» видали атлас, що служитиме настановою до надання правильної екстреної медичної допомоги», – зауважив Володимир Бугров.

За словами Віктора Черняка, кровотечі в результаті поранення у зоні бойових дій – це те, від чого найчастіше помирають військові й цивільні. Ушкодження магістральної артерії обмежує тривалість життя до 2 хвилин. Правильні дії при наданні екстреної допомоги гарантують і збереження життя, і достатню подальшу адаптацію.

«Ця книга затребувана нашими військовими хірургами. У ній наведено найпоширеніші доступи, з яких лікар чи парамедик може виконати зупинку кровотечі при ушкодженнях магістральних судин й створити умови для подальшого відновлення артерії судинним хірургом. Не завжди у зоні бойових дій працюють лікарі, які мають великий досвід у судинній хірургії. Щоб стати професіоналом у судинній хірургії, потрібно щонайменше 7 років попрацювати в цій галузі. Тонкощі цієї спеціальності освоїти дуже складно. Саме тому, окрім схем та ілюстрацій, ми подаємо операційні фотографії з особистого досвіду авторів. Книги передамо у військові частини та цивільні лікарні, що розташовані на лінії фронту», – пояснив Віктор Черняк.

Проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська підкреслила, що комунікація у професійній сфері медиків, які перебувають у зоні бойових дій, ускладнена, й не завжди можна отримати потрібні знання з фаху. 

«Впевнена, що 300 примірників кишенькових атласів, укладених провідними хірургами та видрукуваних у «Видавничо-поліграфічному центрі «Київський університет», допоможуть рятувати постраждалих внаслідок бойових дій», – сказала Олена Добржанська. 

Читайте також: