uk

Біометан може замінити чверть споживання природного газу в Україні – експерт

На думку фахівців, Україна не реалізує потенціал в області, де їй в цілому немає конкурентів. Біометан є найкращою і найбільш доступною альтернативою природному газу. Про це розповів голова правління UABIO Георгій Гелетуха, передає “Українська енергетика”.

Як наголошується, Україна не реалізує потенціал в області, де їй в цілому немає конкурентів в світі за рахунок найбільшої в Європі площі сільськогосподарських земель і доступного у великих обсягах дешевого аграрної сировини. За словами експерта, виробництво биометана допоможе на шляху до енергонезалежності та кліматичної нейтральності.

Для розвитку галузі влади країни повинні зробити три важливі кроки: законодавчо визначити термінологію; створити реєстр біометану; розробити порядок видачі гарантій походження.

Експерт зазначив, що біометан – це аналог природного газу, однак, на відміну від нього, є вуглецево нейтральною. Переваги цього газу: готовий для закачування в наявну газову мережу, без будь-якої модернізації і адаптації; може використовуватися для виробництва теплової та електричної енергії, як паливо для транспорту, а також як сировина для хімічної промисловості; для сільськогосподарських виробників це економічно вигідне моторне паливо для транспорту із залишків власного виробництва; в громадському транспорті знизить забруднення повітря у великих містах; биометан можна завантажити в українську ГТС після завершення терміну контракту з Росією в 2024 році.

Також Гелетуха пояснив, чому біометан не менше перспективний, ніж водень: зелений водень – це дорого, потрібні великі інвестиції в модернізацію газових мереж та газового обладнання; біометан приблизно втричі дешевше зеленого водню; транспортування одного кубічного метра біометану газопроводом під тиском 60 атмосфер передає майже в чотири рази більше енергії, ніж транспортування одного кубометра водню.

“Лідером виробництва биометана на сьогодні є ЄС, при цьому виробництво біометану в Європі існує вже в 18 країнах. Зараз біогазовий сектор ЄС виробляє 15,8 млрд кубометрів біогазу і 2,43 млрд кубометрів біометану”, – розповів експерт.

За оцінками UABIO, поки потенціал виробництва біометану в Україні становить 7,8 млрд куб. м / рік, що становить чверть споживання природного газу в країні.

“Дорожня карта розвитку біоенергетики в Україні до 2050 р, розроблена БАУ, передбачає виробництво біометану в Україні до 1,7 млрд кубометрів на рік в 2035 році і до 3 млрд кубометрів на рік у 2050 році”, – резюмував Гелетуха.