uk

У грецьких печерах запустили робота-гіда

Екскуросовод, який не знає втоми – у грецьких печерах запустили робота-гіда. Про це йдеться в ТСН.

Машину назвали Персефоною. Вона оснащена штучним інтелектом і знає аж 33 мови, на яких розказує туристам усе, що знає про древні породи. Робот здатний навіть відповідати на деякі питання, щоправда лише грецькою. «Моє ім’я Персефона. Я донька богині Деметри та дружина Плутона – бога підземного світу. Я вітаю вас у своєму підземному царстві. У печері Алістраті», – вітається робот.

Супроводжувати групу Персефона може перші 150 метрів, а далі передає туристів гіду-людині.

Розробнику ідея створити такого екскурсовода прийшла, коли він побачив телевізійну передачу. На створення Персефони пішло близько 118 тисяч євро.

«Для мене це стало сюрпризом. Ніколи раніше такого не зустрічав. Чесно кажучи, я надаю перевагу живому гіду. Але і з таким провіднимом теж цікаво. Він рухається повільніше і в мене є достатньо часу, щоб усе роздивитися», – каже турист.

А от відома на весь світ своїми кіберсобаками бостонська компанія, яка віднедавна належить корейському автомобільному концерну, показала чергове досягнення своїх підопічних – роботи тепер освоїли паркур.

Якщо не бачити, що відбувається за лаштунками, складається враження, що гуманоїдний робот самостійно стрімко й майстерно проходить складну смугу перешкод. Насправді його рухами віддалено керують досвічені інженери через спеціальну програму. Утім, результати все одно вражають – роботи стрибають, займаються паркуром і роблять сальто.

Ця нова модель робота вже набагато розумніша за попередників – балансувати, мало не втративши рівновагу, вона вміє сама. І це надає їй моторошної схожості з людиною.