uk

Науково-популярний археологічний лекторій запрошує на лекцію «Міграції у неоліті»

2 жовтня 2021 року в межах науково-популярного археологічного лекторію «Про що розповідає археологія» старший науковий співробітник відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Валерій Манько прочитає лекцію «Міграції у неоліті».

Про тему лекції: Неоліт став епохою, коли людство збагатилося величезною кількістю нових технологій у сферах обробки каменю, виготовлення кераміки, ведення господарства. Усі ці інноваційні технології виникли на Близькому та Середньому Сході, а згодом поширилися на території Східної Європи – внаслідок серії міграцій населення. Особливу роль у міграційному процесі відігравали Закавказзя, Мала Азія та Балкани. Початок неоліту на території України також був пов’язаний із поширенням інновацій у матеріальній культурі й у методах ведення господарства, що виникли на Близькому та Середньому Сході.

Лектор розгляне міграційні потоки населення з території Анталії, Західної Грузії, Ірану, Іраку на територію України.

Початок – традиційно о 12.00 год. (орієнтовна тривалість – 2 години) за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 15(будівля Національного науково-природничого музею НАН України, цокольний поверх – Археологічний музей Інституту археології НАН України; неподалік станції метро «Театральна»).

Участь у заході – безкоштовна.

У зв’язку із карантинними обмеженнями, організатори просять охочих попередньо зареєструватися, повідомивши своє ім’я та прізвище на скриньку: evekravchenko@gmail.com – і рекомендують зареєстрованим мати при собі сертифікат про щеплення від COVID-19 або його електронний аналог на електронному носії.

P.S. Археологічний лекторій «Про що розповідає археологія» – у форматі науково-популярних лекцій, лекцій-екскурсій, воркшопів тощо – щомісяця проводять Інститут археології НАН України та його партнери. Лекторій розрахований на всіх, хто цікавиться археологією й давньою історією. Керівник лекторію – старший науковий співробітник відділу археології залізного віку Інституту археології НАН України кандидат історичних наук Евеліна Кравченко.