uk

Перша в Україні лабораторія моніторингу поверхневих вод акредитована за міжнародними стандартами

Лабораторія моніторингу вод Західного регіону на Івано-Франківщині отримала сертифікат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 у сфері хімічних та фізико-хімічних методів випробувань поверхневих, стічних, підземних вод та ґрунту. 

“Акредитація лабораторії за ISO/IEC 17025 додатково підтверджує її кваліфікацію, специфічні технічні можливості та достовірність результатів її досліджень. Відтепер її робота визнається як на національному, так і на міжнародному рівнях. Розраховуємо, що у наступному році такі міжнародні сертифікати отримають ще 3 лабораторії моніторингу вод – у містах Слов’янськ, Вишгород та Одеса. Наразі вони активно працюють у цьому напрямку”, – зазначив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв. 

Акредитація за європейським стандартом означає:

  • достовірні та надійні результати вимірювань;
  • співставність даних з європейськими лабораторіями;
  • якісна система менеджменту лабораторією;
  • нові можливості в частині надання послуг.

Стандарт ISO/IEC 17025 складається з двох частин: управління лабораторією і вимог до методів вимірювань.

Щоб пройти міжнародну акредитацію, фахівчині лабораторії понад рік наполегливо працювали над впровадженням вимог європейських стандартів. Вони вивчили кращий досвід країн ЄС під час тренінгів у лабораторії Агенції навколишнього середовища Австрії, Центральній дослідній лабораторії Головної інспекції з охорони довкілля Республіки Польща та спільно з лабораторією Інституту навколишнього середовища Словаччини провели скринінг забруднюючих речовин у басейні Дністра.