uk

Вийшов друком новий номер журналу «Вісник Національної академії наук України»

З’явився вересневий номер журналу «Вісник Національної академії наук України» за 2021 рік.

Відкриває номер статтяпершого віцепрезидента НАН України академіка НАН України Володимира Горбуліна “Використання космічної інформації в системі геоінформаційного забезпечення ухвалення управлінських рішень з питань національної безпеки та оборони України”.

Далі увазі читачів пропонується інформація про засідання Президії НАН України 7 липня 2021 року, зокрема стенограми виголошених на ньому наукових доповідей: “Територіальний розвиток України в контексті виконання Угоди про асоціацію України з ЄС” (доповідач– директор Інституту географії НАН України член-кореспондент НАН України Євгенія Маруняк); “Інтеграція та дезінтеграція держави як виклик для етнонаціональної політики України” (доповідач – провідний науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України доктор політичних наук Віра Явір).

Продовжує номер стаття заступника директора з наукової роботи Державної установи «Науковий гідрофізичний центр Національної академії наук України» доктора географічних наук Антона Гордєєва “Роль державних органів у становленні антарктичної станції «Академік Вернадський»”.

У розділі “Наукова спадщина” опублікована статтядоцента кафедри фундаментальної математики факультету математики і інформатики Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна доктора фізико-математичних наук Олександра Резуненка “Видатний математик, вчитель, людина (до 70-річчя від дня народження члена-кореспондента НАН України І.Д. Чуєшова)”.

Розділ «Люди науки» містить статтю “Життєвий шлях космічного геолога (до 90-річчя академіка НАН України В.І. Лялька)”, а також статті завідувача відділу лазерної спектроскопії Інституту фізики НАН України члена-кореспондента НАН України Анатолія Негрійка “Вони відкривали лазерну епоху (до 90-річчя академіка НАН України М.С. Бродина)” і генерального директора Кібернетичного центру НАН України академіка НАН України Івана Сергієнка “Вагомі здобутки науково-практичної діяльності Михайла Ільченка (до 80-річчя академіка НАН України М.Ю. Ільченка)”.

Завершують номер вітальні публікації з нагоди ювілеїв членів Академії – 75-річчя члена-кореспондента НАН України В.Ю. Слюсарчука і 70-річчя члена-кореспондента НАН України В.М. Нестеренкова.Повний поточний номер видання доступний на його офіційному сайті.

Довідково:

«Вісник Національної академії наук України» – це щомісячний загальнонауковий журнал, який широко висвітлює діяльність НАН України, основні проблеми організації та координації фундаментальних і прикладних наукових досліджень, актуальні питання розвитку науки та інноваційної діяльності, сучасний стан та перспективи досліджень з найважливіших галузей природничих, технічних і суспільних наук як в Україні, так і в світі, повідомляє про досягнення наукових колективів та окремих учених.

За матеріалами прес-служби НАН України