uk

Президент НАН України академік Анатолій Загородній вручив професору Гжегожу В. Колодку диплом іноземного члена НАН України

8 жовтня 2021 року Президент НАН України академік Анатолій Загородній зустрівся з професором економіки, директором Інституту трансформації, інтеграції та досліджень глобалізації економіки, TIGER (Transformation, Integration and Globalization Economic Research) Університету Козьмінського у Варшаві (Польща) Гжегожом В. Колодко і урочисто вручив йому диплом іноземного члена НАН України.

На зустрічі також були присутні академік-секретар Відділення економіки НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім.М.В.Птухи НАН України академік Елла Лібанова, заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»академік Андрій Гриценко, перший заступник головного вченого секретаря НАН України – начальник Науково-організаційного відділу Президії НАН України Олег Кубальський, начальник Відділу міжнародних зв’язків НАН України Анатолій Мирончук та учений секретар Відділення економіки НАН України член-кореспондент Святослав Князєв.

Гжегож В. Колодко – професор економіки, економіст зі світовим ім’ям,  ключовий архітектор польських реформ. Викладач університету, дослідник та автор численних академічних книг та наукових робіт; найчастіше цитований польський економіст (h-Index 39).

Він народився в 1949 році в м. Тчев (Польща). Після закінчення Варшавської школи економіки в 1972 році та здобуття ступеня доктора філософії у 1976 р., читав лекції в тому ж університеті і був призначений на кафедру економіки (1984 р.). До 2001 року він працював у Варшавській школі економіки, а з тих пір викладає у Варшавському Університеті Козмінського, був засновником та першим директором Інституту банківських та грошових досліджень Національного банку Польщі (1988 р.), директором Фінансового інституту (1989-1993 рр.). У 1989-1994 роках директор Науково-дослідного інституту фінансів у Варшаві. У 2000 році він заснував Інститут трансформації, інтеграції та досліджень глобалізації економіки, TIGER,  який очолює, зробивши значний внесок в організацію міждисциплінарних соціальних досліджень.

У 1982-1988 роках радник губернатора Національного банку Польщі. Учасник історичних переговорів «круглого столу» у 1989 р., які призвели до створення першого посткомуністичного уряду у Східній Європі. Член Економічної ради уряду Польщі (1989-1991 рр.). Він був консультантом Департаменту досліджень Міжнародного валютного фонду (1991, 2000 рр.), а також Департаменту фіскальної політики (1992, 1999 рр.). В 1994-1997 рр. як віцепрем’єр-міністр та міністр фінансів Польщі ввів Польщу до складу Організації економічного співробітництва та розвитку. Займаючи цю ж посаду у 2002-2003 роках, він відіграв провідну роль в інтеграції Польщі з Європейським Союзом.

У 1985-1986 рр. старший науковий співробітник Фулбрайта в Університеті Іллінойсу в Урбана-Шампейн. Науковий співробітник Всесвітнього інституту ООН з досліджень економіки розвитку, WIDER (Гельсінкі, в 1988, 1989, 2002 рр.). У 1994 році старший науковий співробітник Інституту фінансів та валютної політики в Токіо. У 1998 р. запрошений співробітник Світового банку та старший науковий співробітник Єльського університету. Володар численних премій за наукову та викладацьку діяльність.

Гжегож В. Колодко автор 56 книг та понад 400 статей і наукових праць про лібералізацію, стабілізацію, системні реформи, економічне зростання, соціальний розвиток, глобалізацію, майбутнє світової економіки та пошуки нової парадигми в економічних науках, вносячи нові інтелектуальні імпульси та цінний теоретичний внесок до академічних дебатів. Його праці опубліковано 26 мовами, у т.ч. 24 публікації українською. Неодноразово виступав з доповідями на Київському міжнародному форумі. Постійно співпрацює з Державною установою «Інститут економіки  та прогнозування НАН України».

У травні цього року на Загальних зборах Національної академії наук України професор Гжегож В. Колодко був обраний іноземним членом Національної академії наук України.


Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України