uk

Українські полярники оприлюднили відео перших пінгвінят поблизу станції “Академік Вернадський”

Українські науковці з антарктичної станції “Академік Вернадський” оприлюднили у Facebook відео пінгвінят, які днями народилися поблизу станції. Один на мисі Марина, поблизу станції, а другий з іншого боку – на мисі Пінгвін Поінт.

Перший місяць дитинчата залишатимуться в гнізді: там їх будуть гріти, годувати та охороняти батьки, пояснили науковці.

Як і в ситуації з висиджуванням яєць, пара пінгвінів робить це по черзі. Доки хтось один сидить на гнізді, інший вирушає в океан полювати на криля, а через кілька днів вони змінюються.

“Зараз малята дуже смішні та незграбні, й замість звичного нам чорно-білого пір’я вкриті сірим пушком”, – йдеться у пості на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Десь за місяць малі пінгвіни почнуть линяти й змінювати наряд, а також полишатимуть гнізда та збиратимуться в “ясла” (тісні групи пташенят). У цей час обоє батьків зможуть одночасно ходити в океан за крилем і продовжуватимуть годувати дітей. “Цікаво, що вони безпомилково знаходять в “яслах” своїх “нащадків” і діляться їжею лише з ними”, — відзначають науковці.

Тільки після закінчення линьки пінгвінята, які на той час вже будуть розміром з батьків, будуть вчитися плавати в океані й самостійно добувати собі їжу, повідомили в Національному антарктичному науковому центрі. Там також нагадали, що найпоширенішим видом пінгвінів біля станції “Академік Вернадський” є субантарктичний пінгвін або дженту. Влітку їх тут може бути до 4 тисяч. Саме пташенята цього виду й народилися поблизу станції полярників. Цього року малята з’явилися раніше, ніж зазвичай. Торік перші пінгві вилупилися 19 грудня.