uk

Абсолютна більшість українців — за єдину державну українську мову

Безпрецедентне єднання суспільства на тлі війни різко вплинули і на ставлення до статусу мови: сьогодні абсолютна більшість (83%) за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг».

З іншого боку за надання державного статусу російській мові до війни виступали майже чверть, а сьогодні – лише 7%. Як зауважують автори дослідження, у мирний час за надання статусу державної російській мові традиційно виступали мешканці півдня та сходу. Але навіть у цих регіонах таких було лише третина, а сьогодні їх кількість зменшилась майже вдвічі.

За останнє десятиліття спостерігається стала динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році. Російська за 10 років втратила з 42 до 20%.

У цій динаміці соціологи звертають увагу на такі тенденції. По-перше, помітні зміни у мовній самоідентифікації відбулися між 2012-2016 роками. Одними із ключових причин стали реакція суспільства на експерименти тодішньої влади у мовній політиці, події Революції Гідності, агресія РФ проти України у 2014 році та тимчасова окупація Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. По-друге, позитивна динаміка у самоідентифікації відбулася за рахунок зміни ставлення до української мови у центрі, а також на півдні та сході країни.