uk

Соціолог Євгеній Головаха: «Війна змусила нас подолати пострадянську апатію не за сторіччя, а за дні»

Євген Головаха розповів як може перетворити наше суспільство ця війна. 

Зокрема, вчений відзначив необхідність створення дуже потужної психологічної служби: «До епідемії COVID-19 додалася смертоносна імперська чума. Безперечно, вона суттєво позначиться і на Україні, і на всьому світі. Будуть соціальні, політичні та психологічні наслідки. Щодо останніх, то головною проблемою стане посттравматичний синдром. І це стосуватиметься мільйонів людей, особливо тих, хто безпосередньо пережив бойові дії, був під бомбардуваннями, багато годин провів у підвалах, виходив евакуаційними коридорами. Щоб залікувати розлади, пов’язані із цим величезним стресом, в Україні дуже важливо створити велику психологічну службу. Залучити до неї необхідно всю спільноту психологів та психотерапевтів, вдатися до підтримки світової спільноти фахівців. Потрібна консультативна, методична та практична допомога».

Учений також зазначив: «Ось у цій сьогоднішній мобілізації є багато позитивного. Такого єднання на перемогу, на наш успіх українці ніколи не мали. Згідно з останнім опитуванням соцгрупи «Рейтинг», понад 90% наших громадян вірять у перемогу і в те, що український народ гідно вийде з цієї страшної ситуації. Нині люди мають великий оптимізм щодо майбутнього».

Соціолог також розповів про зміну в ставленні світової громадськості до України, про наслідки еміграції українців внаслідок війни та про корупцію. 

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю

За інформацією газети «КП в Україні» та прес-служби НАН України