uk

Війна в Україні похитне риболовний промисел країни

Рибальство є важливою частиною внутрішнього ринку продовольства в Україні. Внутрішні прісноводні водойми є джерелом щонайменше 16,5 тисяч тон промислових видів риб щороку, з яких до 14 тисяч тон (близько 80%) – риба, що виловлюється у водосховищах Дніпровського каскаду та нижній течії Дніпра. Саме вона є основним джерелом постачання рибопродуктів українцям.

Як зазначають екоактивісти з Української Природоохоронної Групи – UNCG, всі види дніпровських риб нерестують і проживають період нагулу в диких умовах, тож підтримання чисельності їхніх популяцій прямо залежить від прийнятності умов довкілля. Ключовою умовою є підвищений рівень води, що в природі відповідає весняному водопіллю, коли риби мігрують до затоплених водою мілководних ділянок, придатних для нересту. У цей час суворо забороняється користування моторними човнами, будь-яке розлякування та вилов риби. Її захист під час нересту гарантує наявність достатнього “промислового обсягу” рибних запасів через 3-6 років.

Проте військові дії 2022 року призвели до формування кардинально іншої картини в нерестовий період. Наприклад, у Київському водосховищі, навколо якого розгорнулись масштабні бої від Києва і до найважливіших нерестовищ в районі Зони відчуження ЧАЕС. Особливо це стосується наймасштабнішого за цей час застосування військами РФ ракетних обстрілів, що відбулись 31.03-01-04 саме в цій зоні для прикриття відступу залишків російських військ.

За нашими даними, складна ситуація з енергогенерацією та інші прямі впливи військових загроз призвели до спонтанних скидів рівня окремих водосховищ (тут варто нагадати, що у березні 2010 року спуск Київського водосховища призвів до загибелі значної кількості риб водосховища ). Крім того, від початку війни зафіксований випадок падіння у водне плесо збитого вертольота , плями палива якого забруднюють воду і врешті – вибухи боєприпасів, потужність яких значно більша за побутові варіанти браконьєрських вибухівок, за використання яких передбачена кримінальна відповідальність. Ну і звісно ж, в умовах недостатньо пильного державного контролю нині, у нерестовий період, в багатьох місцях на водоймах поширилось браконьєрство”, – ідеться у заяві природоохоронців.

Зокрема, Державне агентство меліорації та рибного господарства повідомляє на сторінці прес-центрів Черкаської та Полтавської областей про фіксацію правопорушень в другій частині березня 2022 року з конфіскацією в цілому приблизно 1900 кг риби. Опріч непомірної шкоди біорізноманіттю, зловмисники завдали чималих збитків рибним запасам України у грошовому еквіваленті. Окремий випадок на Черкащині оцінюється більше ніж в 1 млн гривень

Слід також зазначити, що внаслідок причин, пов’язаних з воєнним станом, ряд промислових рибалок дніпровських водосховищ не здійснювали лов у березні, тобто промислове навантаження у першому півріччі поточного року склало не більше 30 % від середньобагаторічного.Вплив бойових дій на стан іхтіофауни. В умовах обмеженої інформації зробити будь-які науково обґрунтовані висновки неможливо; оцінка даного чинника може здійснюватися лише постфактум.

Сьогодні відсутня об’єктивна інформація щодо погіршення кількісних та структурних показників нерестових стад (в контексті суттєвого зниження відтворювальної здатності популяцій) та впливу інших чинників на умови природного відтворення представників іхтіофауни дніпровських водосховищ у 2022 році.

Невідомо також, коли буде можливо і безпечно провести оцінку стану популяцій промислових видів на водосховищах Дніпра