uk

ЯПОНІЯ – УКРАЇНА: ПІДТРИМКА ТА ВЗАЄМОВИГІДНА ДОПОМОГА

Науковий журнал «Semiconductor Physics, Quantum electronics and Optoelectronics» повідомив, що 28-29 травня (дати орієнтовні) буде проведено українсько – японський семінар, ініційований українськими вченими та університетом Ямагата і префектурою Ямагата, під час якого розглядатимуться питання співробітництва науковців двох країн та підтримки української науки в умовах російсько-української війни.

Сьогодні Україну, зокрема українських науковців і освітян, підтримують чимало країн світу. І серед перших – географічно далека Японія. У неї великий, іще постчорнобильський досвід допомоги науковим, медичним, освітнім, культурним об’єктам в Україні. Після неспровокованої широкомасштабної агресії російських військ щодо України Японія не тільки підтримала санкції, ухвалені «великою сімкою», і сама застосувала щодо Росії немислимі для неї раніше жорсткі санкції, а також відкрила двері для українських біженців. Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, збираючись з офіційним візитом у Польщі, заздалегідь повідомив, що на зворотному шляху візьме на борт літака тих українських біженців, які перебуваючи в Польщі, хотіли б вилетіти до Японії.

Загалом, за даними японського телеканалу NHK, нині в Японії понад 600 українців, які втекли від війни.

І все-таки в Японії хотіли б знати, як з більшою користю й ефективністю і для України, і для своєї країни можна допомогти українським громадянам, які потерпають від агресії, зокрема освітянам і науковцям. Тому нерідко окремі регіони звертаються до наших адміністрацій, наукових установ та закладів вищої освіти з таким запитанням. Нерідко це трапляється через знайомих, з якими були спільні проєкти, чи просто – спільне навчання чи робота.

– Саме так на наш інститут вийшли колеги із префектури Ямагата, – розповів Петро Смертенко, старший відповідальний редактор журналу «Semiconductor Physics, Quantum electronics and optoelectronics» Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України. Було домовлено, що найкраще це обговорити на онлайн-зустрічі. Вирішили провести українсько-японський семінар, присвячений підтримці наших науковців та студентів. Мета його – налагодити зв’язки, а також надати більше інформації про те, як приймають науковців, студентів та інших біженців з України, які є можливості навчатися та працювати в Японії.

З японського боку захід організований префектурою Ямагата. Передбачається виступ очільника префектури, мера міста Йонедзава, президента Університету Ямагата, студентів та науковців з Японії та України.

– Ми ознайомимо наших японських колег із ситуацією в Україні, – продовжує Петро Смертенко,- та з героїчним спротивом агресії, який здійснюють наші доблесні Збройні сили. Розповімо про варварські злодіяння рашистів в Ірпіні, зокрема, про загибель нашого колеги, талановитого фізика, професора Василя Кладька та інших науковців. Звичайно, будемо говорити і про наукову діяльність. Окрема тема присвячена спільній роботі з Університетом Ямагати – доктор Олег Дімітрієв ознайомить з методами перетворення енергії інфрачервоного випромінювання у видиме за допомогою органічних барвників.

Зі своїми повідомленнями виступлять також представники КНУ імені Тараса Шевченка та «Чернігівської політехніки». Сподіваємось, що після такої зустрічі наші японські друзі і колеги краще розумітимуть, як живе й відстоює свою незалежність Україна у цей нелегкий час, обговоримо точки перетину наших наукових інтересів, і те, чим може допомогти нашим науковцям і освітянам Японія, а також те, що може бути спільним і корисним для обох сторін.

Тому запрошуємо долучитися до цієї зустрічі усіх охочих.

Контактні адреси: Україна: Олег Дімітрієв, Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова, НАН України o_dimitriev@yahoo.comЯпогнія проф. Tsukasa Yoshida (Цукаса Йошида) yoshidat@yz.yamagata-u.ac.jp