uk

Київські науковці розробили ліки для загоїння опіків від фосфорних снарядів

Ворог застосовує заборонені фосфорні снаряди, рани від яких дуже глибокі та не загоюються. Вчені Інституту фізики НАН України створили препарат “Гідробинт”, самі його виготовляють та надсилають у польові госпіталі. Про це розповідає видання «Вечірній Київ».


Препарат створили на основі наночастинок срібла, який знезаражує й сприяє загоєнню ран, опіків та виразок. «Гідробинт» розроблений вченими у двох формах: як перев’язувальний матеріал, та як рідина (спрей) для дезінфекції.


«Нещодавно до мене зателефонувала пані Лариса, медик із Вінниці, і попросила переслати на пробу зразки наших гідробинтів її подрузі Людмилі, яка працює операційною сестрою в польовому госпіталі на передовій, де йдуть найзапекліші бої», – розповів завідувач лабораторії радіаційних технологій Інституту фізики НАН України доктор фізико-математичних наук Володимир Неймаш.


Військові лікарі з госпіталю говорять, що надходить багато поранених з опіками від російських фосфорних зарядів, а традиційні засоби лікування не допомагають.


Володимир Неймаш розповів, що через кілька днів після пересилання медикам раневих пов’язок “Гідробинт №1” і рідкого антисептика “Гідробинт №2” знову зателефонувала Лариса і радісно повідомила: «Ваші пов’язки – просто чудо! Біль спадає відразу після накладання. Рани очищаються. Почалася грануляція. Лікарі вражені. Поранені дякують».


Крім того, є результати й по лікуванню очей краплями “Гідробинт №2”. Лікар з передової розповіла, що до них у госпіталь привезли трьох бійців, очі яких мали ознаки ураження. Після першого закапування стан покращився, а вже після третього – як нічого й не було.


«На жаль, потужність нашого напівкустарного виробництва не задовольняє потреби фронту і жертв ракетних обстрілів у тилу, – розповідає Володимир Неймаш. – Ми варимо вихідні гідрогелі на своїх домашніх кухнях. Там же формуємо, обробляємо і пакуємо заготовки пов’язок, друкуємо на своїх принтерах етикетки та інструкції по використанню. Потім веземо напівфабрикати в Інститут на опромінення».


Опромінюють заготовки препарату електронами, під впливом яких і відбувається народження метал-водо-полімерного нанокомпозиту та медичних виробів з нього. Продуктивність їх виробництва можна збільшити в десятки і сотні разів, застосувавши сучасні верстати-автомати для виготовлення розчинів, їх фасування і упаковування. Таке обладнання є на багатьох підприємствах медико-фармакологічної галузі.


«До деяких з них ми зверталися ще до війни з пропозицією придбати і впровадити нашу технологію виготовлення медичних засобів з наносріблом для лікування ран та опіків. Але не побачили зацікавленості. Можливо, за відсутністю достатньої кількості пацієнтів. Тепер їх надто багато», — говорить Володимир Неймаш.
Сьогодні столичні вчені пропонують безоплатно передати промисловцям у власність, встановити і налагодити технологію виготовлення медичних виробів гідробинт на всіх етапах, окрім електронно-променевої обробки, яка потребує дорогого обладнання та інфраструктури, відповідних дозволів та досвіду.


«Цей етап може бути реалізований Інститутом фізики НАН України на своєму радіаційно-технологічному комплексі як підрядника», — говорить Володимир Неймаш.

Читати також: