uk

Академія готує пропозиції для повоєнного відновлення України

Деякими подробицями Президент НАН України академік Анатолій Загородній поділився з програмою «Про науку. Компетентно»

«У нашій Академії працює спеціальна комісія з підготовки пропозицій для Національної ради з відновлення України від наслідків війни. Підготовлено вже чимало пропозицій щодо потенційно проривних напрямів, які дадуть змогу українській економіці вийти на передові рубежі. На основі не технологій минулого, а новітніх технологій, наукову підтримку яких здатна забезпечити Національна академія наук України, – підкреслює очільник НАН України. – Ідеться, зокрема, про такі вкрай важливі питання, як створення новітніх технологій для літієвого і титанового виробництва, створення вітчизняного паливно-енергетичного комплексу для атомної енергетики, збільшення видобутку вуглеводнів, створення синтетичних палив тощо. Все це Академія може підтримувати і вже підтримує.

Ми опрацьовуємо й оформлюємо згадані питання у пропозиції для Національної ради з відновлення України від наслідків війни, а також Ради національної безпеки і оборони України. Зараз триває активна робота. З технічного боку пропозиції вже готові, тепер їх опрацьовують економісти, аби визначити, наскільки економічно ефективними, рентабельним можуть бути ці джерела розвитку.

Цій роботі ми приділяємо зараз дуже багато уваги. Сподіваюся, бодай частина наших пропозицій буде сприйнята позитивно. Гадаю, в найближчі кілька місяців з’явиться національний план чи програма повоєнного відновлення України. Принаймні представники Академії долучені до низки робочих груп Національної ради з відновлення України від наслідків війни. Маємо надію, це допоможе нашій країні знайти правильний шлях».

Відеозапис інтервью можна переглянути за посиланням.

Читайте також: