uk

Академік Елла Лібанова: « Наші люди б’ються за Батьківщину і за своє життя. За що б’ються росіяни, я не розумію»

Інтерв’ю директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України академіка Елли Лібанової медіаплатформі «LB.ua».

Елла Лібанова пояснила, що повернення людей з-за кордону залежить від того, як будуть розвиватися воєнні дії, окреслила проблеми внутрішнього переселення, загрози від агресивного сусіда та питання розвитку тих регіонів, що з ним межують. 

Щодо того, як змінює війна Україну, вчена зазначила наступне: «По-перше, посиляться позиції громадянського суспільства. Я думаю, третій шанс ми не втратимо – в плані впливу громадянського суспільства на життя. По-друге, ми вже стали більш уважними до чужих потреб. Ми не замикаємося тільки на собі. Ми стали більш людяними. От мене просто вразили сюжети з бомбосховищ, де люди ділилися з сусідами ліками, водою, їжею. Ну їжа то таке, а вода і ліки – це те, без чого можна просто не прожити. (…) По-третє, дуже змінилося ставлення людей до того, що є важливим, а що ні. Так, непогано мати декілька суконь, але дві також достатньо. Непогано піти в ресторан пообідати, але якщо ні, то можна і вдома поїсти, аби було що їсти. (…) Я сильно сподіваюся, що українці вже не погодяться на те, що їм хтось буде щось диктувати – ані Київ, ані обласний центр. Тероборона була в кожному селі своя. Наскільки вона була вдала і ефективна, це інше питання, але вона була в кожному селі. І кожне село хоче розвиватися тепер на свій розсуд. Я думаю, що люди будуть по-іншому обирати місцеву владу».

Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням.

Читайте також: