uk

Експерти пояснили, чому післявоєнна відбудова України повинна бути “зеленою”

Нова економіка України має бути заснована на новітніх “зелених” і цифрових технологіях .

“Зелене” відновлення України слід розглядати як необхідність глибокої трансформації країни на шляху до “зеленої” та кліматично нейтральної економіки.

Про це заявила аналітикиня ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Зоряна Козак під час міжнародної конференції щодо надання допомоги Україні, її відбудови та європейської перспективи у Кракові, Польща, повідомляє DiXi Group.

Захід, який проводив Європейський соціально-економічний комітетом (EESC), об’єднав близько 200 учасників, зокрема посадовців та представників неурядових організацій ЄС, Польщі та України.

Підхід до відновлення може бути амбітним та прагматичним. За словами Козак, амбітність полягає у визначенні “зеленого” розвитку як центрального елементу повоєнного відновлення. Прагматичний підхід повинен містити так звані “червоні лінії”, впровадження яких є життєво необхідним для сталого та “зеленого” відновлення України в майбутньому.

Президентка EESC Кріста Швенг зазначила, що відбудова України має призвести до розвитку міцнішого громадянського суспільства та нової економіки, заснованої на новітніх “зелених” і цифрових технологіях. 

“Як EESC ми налаштовані на посилення співпраці та обміну з українськими громадськими організаціями”, – сказала вона.

Експертка проєкту “Інтеграція сталого розвитку в Україні відповідно до Європейського “зеленого” курсу” Козак наголосила на важливості участі громадського сектору у повоєнній відбудові України. 

“Громадянське суспільство – це той цементуючий елемент, який може згуртувати різних стейкхолдерів, відновити чи встановити зв’язки між ними, зокрема між державою, місцевим самоврядуванням, бізнесом і звичайними громадянами”, – сказала вона.

Козак також додала, що українські неурядові організації потребують програм з системної та негайної підтримки, адже громадянське суспільство також зазнало впливу та руйнування від війни.

Читайте також: