uk

Вебінар «Сучасні дослідження та кар’єра українського науковця»

25 серпня 2022 року відбудеться вебінар «Сучасні дослідження та кар’єра українського науковця» – онлайн-зустріч з ученими Національної академії наук України. Організатори заходу – Київський академічний університет (КАУ) та інжинірингова школа «Noosphere». Участь – безкоштовна.

1. Квантові матеріали.

Спікер: Олександр Кордюк, директор Київського академічного університету, академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор.

Про що йтиметься:

Майбутнє буде квантовим. Ми – свідки 2-ї квантової революції, що відбувається сьогодні у засобах зв’язку, метрології та комп’ютерах, однак з очевидністю охопить усі сфери діяльності людини. Це вже добре усвідомлюють не тільки вчені, тому уряди розвинених країн і приватні компанії виділяють мільярди на розвиток квантових технологій. Квантове майбутнє України залежить переважно від молоді, теперішніх студентів, підготовка яких має бути найважливішим завданням для українських науковців. Про те, як молоді долучитися до прикладних чи фундаментальних досліджень у цій галузі, та про квантові освітні програми в Україні й світі розкаже директор КАУ академік Олександр Кордюк.

2. Виклики швидкого часу та альтернативна енергетика.

Спікер: Євген Лень, завідувач відділу електронної структури та електронних властивостей Інституту металофізики ім. Г. В. Курдюмова НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор.

Про що йтиметься:

  • як і чому змінився світ із часів Платона;
  • що таке швидкий час; роль науки в його виникненні;
  • роль альтернативних джерел енергії у бажаному новому світоустрої;
  • криза довіри – світова проблема;
  • проблеми та перспективи України;
  • роль КАУ та «Ноосфери» в адаптації України до бажаного майбутнього;
  • дослідження в галузі альтернативної енергетики в Інституті металофізики ім. Г. В. Курдюмова НАН України (базовій організації кафедри прикладної фізики та наноматеріалів КАУ).

3. Методи та технології інжинірингу новітніх матеріалів.

Спікер: Олексій Міленін, старший науковий співробітник вiддiлу математичних методiв дослiджень фiзико-хiмiчних процесiв при зварюванні та спецелектрометалургії Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона НАН України, доктор технічних наук.

Про що йтиметься:

  • про найсучасніші технологічні та наукові досягнення пов’язані з розробленням і використанням новітніх матеріалів (це потребує супутнього розвитку відповідних технологій, які дозволяють повною мірою реалізувати на практиці результати фундаментальних досліджень і розробок, тому сучасне матеріалознавство є унікальним поєднанням фундаментальної науки й інженерії, що вимагає розв’язання складних міждисциплінарних задач);
  • про основні напрями досліджень базових наукових установ кафедри прикладної фізики та матеріалознавства КАУ в аерокосмічній галузі, ядерній енергетиці, суднобудуванні, металургії, а також перспективні методи створення, обробки й аналізу сучасних матеріалів з унікальними властивостями: нові конструкційні та функціональні матеріали, композити, наноматеріали;
  • про основні напрями магістерських робіт для студентів, що виявлять бажання вступити до магістратури КАУ й виконувати фундаментальні та прикладні проєкти в межах науково-дослідної діяльності з питань матеріалознавства.

4. 3Д друк, доступний для всіх, та ефект самозаліковування в матеріалах.

Спікер: Остап Згалат-Лозинський, завідувач відділу термомеханічної обробки тугоплавких матеріалів Інституту проблем матеріалознавства ім.І.М.Францевича НАН України, доктор технічних наук.

Про що йтиметься:

Адитивні технології вже зараз знаходять застосування в медицині, енергетиці, машинобудуванні й інших галузях промисловості, але доступні і для широкого загалу. Такі технології друку, як FDM та Robocasting, доступні кожному та не потребують великих капіталовкладень, щоб почати їх використовувати. Застосовування цих технологій для навчання, творчості й у наукових дослідженнях буде метою цієї доповіді.

Доповідач торкнеться також технологій майбутнього – матеріалів з ефектом самозаліковування. Ці матеріали можуть відновлювати свою форму і властивості після пошкоджень. Попри те, що такий ефект уже давно відкритий для полімерних матеріалів, для металевих і керамічних композиційних матеріалів він тільки на початку досліджень.

Участь – безкоштовна.

Початок – о 16:00.

Посилання для реєстрації

Читайте також: