uk

Учасників бойових дій – тисячі, внутрішньо переміщених осіб – мільйони. Як їм допомогти?

Інтерв’ю з завідувачкою кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування Галиною Міщук ми записували 24 лютого.  На аудіофайлі чітко чути вибухи, які лунають на околицях Києва. Але голос науковиці – чіткий і спокійний.  Вона розповідає про проєкт «Забезпечення соціального захисту учасників АТО/ООС та суспільної інтеграції внутрішньо переміщених осіб в умовах посилення загроз соціальній безпеці», який переміг у конкурсі Національного фонду досліджень «Наука для безпеки і сталого розвитку України». Фінансування проєкту мало початися у березні 2022 року…

Закінчення розмови ми записали кілька днів тому. Запитали у пані Галини: як вона? З якими викликами їй та членам команди довелося зіткнутися за місяці війни?

– Дякую, ми тримаємося, – відповідає пані Галина. – Спочатку був шок, у перші тижні весь час стежила за подіями на фронті й чекала хороших новин. Потім зрозуміла: потрібно жити й працювати на перемогу.

У перші ж дні війни чимало викладачів університету стали до лав Збройних сил України. У лютому 2022 року це було зовсім непросто, адже до пунктів запису (територіальних центрів комплектування) стояли кілометрові черги.  «Ми дуже пишаємося нашими колегами!», – з гордістю каже співрозмовниця.

Університет продовжує роботу, триває гаряча вступна пора.  На початку війни в закладі оголосили короткі двотижневі канікули, а потім продовжили роботу дистанційно. «Викладачів і студентів дуже підтримує наш ректор, Віктор Мошинський, – додала пані Галина. –  Ця підтримка, спокій  і віра в перемогу дуже важливі».

Тема  соціального захисту ветеранів – мега важлива!

Під час виконання проєкту заплановано дослідити потреби учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб (ВПО), та – поведінкові реакції населення щодо цих людей.

Тему проєкту члени команди обрали недаремно. Дослідниці (у цьому науковому колективі тільки жінки) мають друзів, колег і рідних, які були (і є нині) учасниками бойових дій. Виконати це дослідження вони вважають своїм науковим обов’язком. Окрім того, до команди  входить і відома соціологиня Оксана Панькова, яка вимушено переїхала зі сходу країни й знає проблеми ВПО з власного досвіду.

– Дуже сподіваюся на відновлення фінансування, адже результати проєкту важливі й для України, і для інших країн, – зазначає Галина Міщук. – Учасників бойових дій на сьогодні сотні тисяч, а внутрішньо переміщених осіб – мільйони…  Ми повинні бути готові їм допомогти!

Команда має амбітні цілі: зібрати унікальну базу даних, розробити нову методологію оцінки потреб соціального захисту учасників бойових дій. А також – методологію оцінки соціальної інтегрованості внутрішньо переміщених осіб.  На сьогодні такі оцінки існують, але підґрунтям на застарілих підходах, які не враховують потреби людей. Важливо ж з’ясувати: чи вважають люди себе інтегрованими, чи зуміли влитися у громаду, чи доброзичливо їх прийняли на новому місці. «Сподіваємося сформувати методологію, яка ґрунтується на дослідженні поведінки в кризових ситуаціях у майбутньому. Цей науковий інструмент знадобиться і науковцям, і практикам», – наголосила співрозмовниця.

Ще один напрям дослідження – реакція населення щодо переміщених осіб.

– Війна зірвала з місця мільйони людей, і важливо з’ясувати, як їх сприймають у нових громадах, чи готові допомогти, – зазначила Галина Юріївна. – Ми переконані, що взаємовиручка і солідарність є визначальними рисами українців. І все ж, після хвилі переселень 2014-2015 років лише 51 відсоток людей відчували необхідну підтримку. Тому потрібно детально відстежити потреби людей, які переїхали в інші регіони, визначити, чи відповідають цим потребам державні сервіси.

Разом з професійними соціологами дослідниці планують провести масштабне опитування трьох груп людей (ветеранів, ВПО та членів громад, які приймають евакуйованих). «Такого опитування у світовій науці ще не було!, – наголошує пані Галина. – Упевнена, що наші дані стануть в пригоді і органам влади, і місцевому самоврядуванню, і, звісно, науковцям».

Також результати дослідження допоможуть побачити загальну картину соціального забезпечення й відновлення ветеранів та інтеграції ВПО  й – виправити недоліки.

Запитуємо у Галини Юріївни: що б вона порадила науковцям, які планують брати участь у майбутніх конкурсах НФДУ?

– До перемоги в конкурсі ми йшли кілька років, – відповіла вона. – Подавали проєкти в різні інституції, вчилися вигравати закордонні гранти. Сьогодні я розумію, що для перемоги потрібні потужна ідея, наполегливість та – фахова команда. Тому раджу науковцям бути сміливими, і в разі невдачі не зупинятися на півдорозі. З першої спроби зірковий результат не отримати.  Невдача – лише шлях до успіху!

Читайте також: