uk

Європа підтримає Україну у відновленні лісів після війни

Європейські міністри, відповідальні за ліси, та спостерігачі процесу  “Ліси Європи” (FOREST EUROPE) висловили готовність підтримати Україну у повоєнному відновленні та впровадженні необхідних реформ у лісовому секторі.

Вони підписали спільне рішення “Підтримка відновлення та сталого управління українськими лісами та лісового сектору”, повідомляє Міндовкілля.

Документ передбачає фінансову підтримку повоєнного відновлення лісів України та залучення таких міжнародних організацій як ЄЕК ООН, ФАО або ЮНЕП. В матеріалі зазначили, що цей процес європейської підтримки, ініціював Федеральний міністр продовольства та сільського господарства Німеччини Джем Оздемір.

Він зауважив, що дії росії суперечать міжнародному праву та залишають за собою лише сліди руйнувань, а Європа – беззастережно солідарна з Україною. Проєкт стратегічного документа щодо підтримки відновлення та сталого управління українськими лісами та лісового сектору розробить Секретаріат процесу “Ліси Європи” у Бонні.

Також під час зустрічі експерти процесу “Ліси Європи” підтримали “дорожню карту” подальших кроків. Протягом наступних 6 місяців будуть підготовлені рекомендації щодо відновлення лісового господарства та надана допомога на реалізацію першочергових завдань, визначених українською стороною.

“Для України, це потужний сигнал солідарності. Ми надзвичайно вдячні за цю пропозицію Уряду Німеччини як країні, що головує у процесі FOREST EUROPE, та країнам-координаторам Туреччині, Словаччині та Швеції. Переконаний, що подальша співпраця допоможе Україні у повоєнному відновленні лісового господарства для збереження, відновленні та сталого управління лісами. Впевнений, що попереду нас чекають потужні спільні проєкти щодо повоєнного відновлення лісів”, – сказав заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Власенко, який брав участь у заході.

Україна серед країн Європи посідає дев’яте місце за площею лісів. Однак за пів року близько 30% українських лісів були ушкоджені воєнними діями. Наразі близько 600 тисяч га лісів окуповані.

Читайте також: