uk

Стаття фольклористки Олени Чебанюк «Застеляйте столи: чому на Святвечір їдять рибу й як кутя пов’язана з померлими»

У своїй статті старша наукова співробітниця відділу української та зарубіжної фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України кандидатка філологічних наук Олена Чебанюк розповіла про особливості святкового столу на Святвечір в різних куточках України, про культ предків та різдвяну магію.

Зокрема, вчена зазначила: «Святкування Різдва Ісуса Христа до сьогодні зберігає на українських етнічних територіях багато стародавніх форм, повʼязаних із зимовим сонцестоянням, солярними культами і культом предків. Протягом віків ці звичаї та обряди остаточно втратили звʼязок з язичництвом як цілісною релігійною системою, зазнали значних трансформацій, переосмислення й створили самобутню традицію, яка існує і в їжі. Вечір напередодні Різдва на більшості території України називається Святвечір. Локальні назви: Багата або Перша кутя – на Чернігівщині, Коляда – на Житомирському й Київському Поліссі, Вілія – на Рівненщині. (…) Обов’язковими атрибутами свята є кутя, узвар і ритуальний хліб на столі. Кутя – каша з цілих зерен пшениці або ячменю. Бувають і винятки: так, у Народицькому районі на Житомирщині кутю готують із гречаних круп. У другій половині ХХ сторіччя поширилося приготування куті з рису. Але незмінним залишається принцип приготування куті з цілого зерна. Заправляють кутю ситою – розведеним водою медом, додають горіхи, родзинки й розтертий мак. До куті годиться придбати новий горщик і нові осикові або липові ложки, що символічно підкреслює початок нового річного життєвого циклу. Це ж стосується звичаю готувати різдвяні страви на «живому вогні», добутому тертям. Перед тим всі вогні в господі гасять. «Новий вогонь» символізує звʼязок між вогнем небесним – Сонцем, і вогнем земним, що служить людям».

Ознайомитися з повним текстом статті https://kunsht.com.ua/zastelyajte-stoli-chomu-na-svyatvechir-%D1%97dyat-ribu-j-yak-kutya-povyazana-z-pomerlimi/

Читайте також: