uk

Штучний інтелект уже може писати замість учня: як це вплине на освіту

Поява чат-ботів на основі технологій штучного інтелекту, які можуть виконувати шкільні домашні завдання, призведе до кризи в системі освіти. Педагоги будуть змушені повністю переосмислити підходи до викладання.

Чому письмо є важливим

Написання учнями власних текстів є важливою складовою навчального процесу. Вивчаючи різні предмети, школярі мають навчитися аналізувати й узагальнювати матеріал, аргументувати власну позицію, добирати влучні приклади й робити висновки.

Державний стандарт Нової української школи, з-посеред іншого, передбачає, що учень створює тексти різних типів, стилів і жанрів, пов’язуючи різні ідеї та аргументуючи власну позицію. Неабияку увагу приділено в Держстандарті також добору влучних мовних засобів для досягнення комунікативної мети й дотриманню засад академічної доброчесності. 

Написання есе надалі стає важливою частиною як процесу навчання, так і процесу оцінювання. 

Останнім часом (і це також відображено в Держстандарті) усе частіше практикується створення текстів в онлайн-середовищі, онлайн-взаємодія учнів з учителем і однокласниками. Особливо актуальною стає ця взаємодія в умовах дистанційного навчання. 

Як за таких умов бути впевненим, що учень пише своє есе або дає письмові відповіді самостійно? 

Що вміє новий бот

Нещодавно компанія OpenAI представила чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT, який вразив користувачів своїми розширеними функціями. 

Чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT – це нейромережа, спеціально розроблена як персональний помічник. Цей чат-бот може взаємодіяти зі співрозмовником, давати відповіді на запитання, підказувати й надавати поради. 

Фактично штучний інтелект може писати так само добре, як людина, переконані журналісти телекомпанії CNN, які продемонстрували роботу ChatGPT у своєму телесюжеті.

Новий застосунок, який поки що виконує завдання англійською мовою, викликав глобальний інтерес. Менш аніж за тиждень його завантажили понад 1 мільйон користувачів. Порівняймо, що фейсбуку знадобилося 10 місяців, а твітеру – 2 роки, щоб мати таку кількість користувачів. Уперше високорівневий генератор тексту на основі штучного інтелекту зі зручним інтерфейсом став загальнодоступним і безкоштовним. 

Більше за посиланням.

Читайте також: