uk

Українські метеорологи почали постійні дослідження атмосфери за допомогою радіозондів

Вперше в історії українських антарктичних експедицій наші метеорологи почали постійні дослідження атмосфери за допомогою радіозондів. Попри повномасштабну війну, Україна активно долучилася до міжнародної ініціативи – Рік полярного прогнозування.

Як повідомляють науковці Національного антарктичного наукового центру,   окрім “Академіка Вернадського”, радіозондування атмосфери у минулому році проводили ще на 23 антарктичних станціях, що належать 13 країнам (Аргентина, Австралія, Чилі, Китай, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Південна Корея, Нова Зеландія, Португалія, Великобританія, США). Загалом за час моніторингу з усіх станцій запустили 609 радіозондів.

Відзначимо, що 63 з них були запущені саме українськими вченими з “Вернадського”, а це – досить велика частка, майже 10%! Це важливо, адже кожен успішний “політ” зонда дав змогу отримати унікальні дані, які тепер вивчають науковці з усього світу.

 Так, зараз отриману інформацію використовують для покращення прогнозу погоди в регіоні Антарктиди та Південного океану. Також за допомогою цих даних досліджуватимуть вертикальний розподіл різноманітних атмосферних характеристик та їхні зміни. 

Важливо, що попри складну ситуацію в країні, наші полярники активно долучаються до важливих міжнародних проєктів і творять світову науку.

Читайте також: