uk

Свинцева грамота, козацький льох і цвинтар: як у Полонному на Хмельниччині археологи відкрили «знахідку століття»

Інтерв’ю з керівником експедиції археологом Павлом Нечитайлом опубліковано на сайті освітнього порталу «КУНШТ»

У 2021 році в місто Полонне на Хмельниччині приїхала археологічна експедиція. У центрі міста планували збудувати готель, та перед тим ділянку оглянули експерти — і знайшли цілу низку артефактів різних періодів: від залізного віку до часів Івана Мазепи. Найважливішою знахідкою стала 800-річна свинцева грамота-послання, яку нещодавно розшифрували науковці. Керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України експедиції кандидат історичних наук Павло Нечитайло розповів про особливості артефактів та їхнє значення для майбутніх досліджень.

Учений зазначив: «У контексті заселення Полонного як міста найраннішими в межах нашого розкопу були матеріали раннього залізного віку. Це були фрагменти кераміки милоградської археологічної культури, що існувала на території Полісся у VII–І століттях до нової ери. У межах розкопу також були виявлені крем’яні знаряддя енеоліту-бронзової доби.  Очевидно, в цей час територія майбутнього Полонного використовувалась. Але містом у класичному розумінні тоді Полонне ще не було. А ось до ранньої міської історії може відноситись фрагмент ями з посудом райковецької культури VIII–IX століття. Не вистачає тільки матеріалів Х століття, а в цей час, за новітньою історіографічною легендою, Полонне вже існувало. Хоча насправді ні. Красива легенда про існування Полонного у 996 році базується на згадці міста як «святої Богородиці град Десятинний»Десятинна церква справді заснована в цьому році, а ось Полонне літопис згадує місто під 1169 роком, і жодних переконливих свідчень існування Полонного у Х–ХІ столітті немає. Можливо, при подальших археологічних дослідженнях міста вони з’являться».

Ознайомится з повним текстом інтерв’ю https://kunsht.com.ua/svinceva-gramota-kozackij-lox-i-cvintar-yak-u-polonnomu-na-xmelnichchini-arxeologi-vidkrili-znaxidku-stolittya/

Читайте також: