uk

Кіберджура- Форсайт Новітні технології й історія, що навчає

У Медіацентрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв за столом президії чимало поважних спікерів. У залі — зацікавлені відвідувачі та учасники. Кожному є що сказати.
— Учні з великою охотою беруть участь у «Кіберджурі», — підсумовує «презентаційну» частину модераторка зустрічі Валентина Піскун, докторка історичних наук, професорка, керівниця групи експертів «Кіберджури». — Хочеться, щоб з такою ж охотою брали участь у них і вчителі та директори шкіл.


Президент Українського союзу промисловців і підприємців та прем’єр-міністр України у 2001–2002 роках Анатолій Кінах у своєму виступі підтримав ідею створення краєзнавчо-інвестиційних проєктів територіальних громад руками «кіберджур». За його словами, це важлива частина стратегії розвитку України, що спирається на децентралізацію, на творчий розвиток громад.
Президент УСПП розповів, що з перших днів війни в Україні створено Антикризовий штаб, який об’єднує представників усіх секторів економіки, промисловців, роботодавців, інститути влади — заради створення умов для якомога ефективнішої діяльності української економіки в умовах війни. «Ми зацікавлені у співпраці й готові використати для цього наші можливості, — сказав Анатолій Кінах, — спрямувати їх на продовження і підсилення проєкту, аби він був інтегрований у загальну стратегію розвитку, як частина державно-приватного партнерства».


Співпраця з «кіберджурами», які створюють карти визначних місць, ведуть дослідницьку роботу, важлива і для Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України. Кандидат історичних наук Владлен Мараєв розповів про «Альбом воєнно-історичних пам’яток України», який створюється нині до 30-річчя ЗСУ. Його мета — акумулювати дані про військово-історичні пам’ятки, розташовані по всій Україні. Починаючи з Києва, у ньому в алфавітному порядку представлені всі області, Крим і Севастополь. Тут і фортеці, місця великих історичних битв, місця поховань воїнів та визначних військових діячів, пам’ятники діячам визвольних змагань.
«Кіберджура — це орієнтація на стандарти держав-членів НАТО у всіх аспектах управління силами й засобами», — заявив експерт з євроатлантичного співробітництва Петро Канана, який допомагав у втіленні міжнародного проєкту, пов’язаного з Євгеном Коновальцем.
Очільник одного з генеральних департаментів Міністерства освіти і науки, куди входить шкільна й позашкільна освіта, Олег Єресько переконаний, що формувати сприйняття інновацій необхідно з раннього віку. «Ми підтримуємо «Кіберджуру», бо вона сама є високотехнологічною інновацією, — каже він. — Поєднуючи карти минулого і майбутнього, вони прокладають міст у майбутнє».
Продовжуючи тему історичних карт, Іван Галенко нагадав присутнім, що станом на 2021 рік, в Україні не були створені електронно-цифрові історичні карти. «Змінювалися назви вулиць, населених пунктів, кордони регіонів… А електронної цифрової карти, яка б показувала еволюцію в динаміці, — немає, — каже Галенко. — Сьогодні створити кібернетичну модель історії України вкрай важко без електронних історичних карт». Він закликав взятися за цю справу і МОН, і ЗСУ.
“Порушені сьогодні теми вкрай важливі для суспільства і Збройних Сил України”, – зазначив заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ полковник Володимир Яцентюк, який активно підтримуж “кіберджуру” в усіх їхніх починаннях.
А підвів риску під обговоренням Анатолій Кінах. Він підкреслив, що присутнім не треба переконувати один одного у важливості проєкту: тут однодумці. А тому всі розуміють, що фактор часу має важливе значення — і на фронті боротьби з ворогом, і на фронті відбудови країни. А в майбутньому оновленні України «кіберджури» готові сказати своє вагоме слово.


Лариса ОСТРОЛУЦЬКА

Читайте також: