uk

Інтерв’ю ученого-соціолога Євгена Головахи «Війна призвела до таких процесів, які українці не уявляли»

З весни минулого року, попри розпал російського вторгнення, різні соціологічні центри фіксували фантастичний для України показник, коли за опитуваннями щонайменше дві третини були задоволені тим, у якому напрямі рухається Україна. Багато в чому це було обумовлено успіхами ЗСУ, стійкістю народу перед загрозою та зростанням зовнішньополітичного престижу України, яка виявилася здатною зупинити російську «другу армію світу». З того часу ця тенденція тільки посилилася.

Євген Головаха у своєму інтерв’ю розповів чому в суспільній свідомості відбулися такі тектонічні зрушення: «Справді, за рік війни відбулися кардинальні зміни у суспільній свідомості. Українці, які раніше завжди критично оцінювали стан справ у країні та її перспективи загалом, тепер налаштовані набагато оптимістичніше. І річ не в тому, що українці вважають, що справи йдуть правильно, бо війна. Ні, все набагато глибше. Наші опитування у 2021 році показували, що кількість задоволених динамікою розвитку країни коливалась у діапазоні 20-30%. 2022 року таких було вже в районі 75%. Люди бачать як ЗСУ звільнили окуповані території, хоча ще на початку вторгнення окремі “оптимісти” на Заході пророкували, що ми й двох тижнів не простоїмо проти величезної країни з величезною армією та ядерною зброєю. Україна стала непорушним бастіоном, який захищає цивілізацію від нового кремлівського варварства. Українці все це бачать та розуміють. Також на такі настрої впливає і зростання зовнішньополітичного престижу країни, адже Україна в очах цивілізованого світу асоціюється зі стійкістю, сміливістю, рішучістю та кмітливістю. Так, країни НАТО допомагають нам зброєю і грошима, за що їм велике спасибі, але зброя не стріляє сама по собі, і ворог не зомліє тільки від одного її виду».

Учений також пояснив як впливає на загальний настрій в суспільстві фактор переміщення населення, чи зникли проросійськи налаштовані громадяни та як змінилось ставлення українців до своєї держави.

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю: https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2023-02-26/voyna-privela-k-tem-protsessam-kotoryie-ne-predstavlyali-ukraintsyi–evgeniy-golovaha/50675

Читайте також: