uk

Підтвердити кваліфікацію: як, де і навіщо

Днями сертифікати професійної кваліфікації вперше отримали практичні психологи. Для чого потрібні ці сертифікати? Як відбувається оцінювання і визнання результатів навчання? Хто повинен буде підтвердити свої професійні навички? І основне, які переваги це дає працівникам і роботодавцям? Ці та інші запитання наше видання поставило заступнику голови Національного агентства кваліфікацій України Володимиру Ковтунцеві.

— Володимире Віталійовичу, вперше в Україні проведено оцінювання й визнання результатів навчання, сертифікати отримали одинадцять практичних психологів. Чому це важливо?

— Це початок роботи великого системного «організму» — національної системи кваліфікацій. Її створення передбачено Угодою про асоціацію з ЄС і є важливою умовою набуття нашою державою членства в ЄС.

Формування цієї системи в Україні розпочалося у 2019 році. За законами України, ухваленими упродовж 2017–2022 років, наявність професійної кваліфікації має стати умовою для працевлаштування.

Сьогодні починають роботу акредитовані в НАН кваліфікаційні центри, триває наповнення Національної рамки кваліфікацій.

Кожна людина може навчатися у вищому чи професійному закладі й здобути освітню кваліфікацію. Але професійна кваліфікація — це дещо інше. До останнього часу система сертифікації діяла лише в окремих галузях (наприклад, потрібно було підтверджувати кваліфікацію архітекторів, нотаріусів тощо).

Пояснити необхідність підтвердження кваліфікації можна на прикладі здобуття водійських прав: людина навчається в автошколі, а потім складає іспит у спеціальному державному центрі.

Кваліфікаційні центри, які можуть присвоювати професійні кваліфікації, проходять акредитацію в Національному агентстві кваліфікацій. На сьогодні акредитовано близько двадцяти центрів. До речі, значна частина цих центрів працюють у сфері професійної освіти.

Професійні сертифікати отримали практичні психологи соціальної сфери. Їх оцінював кваліфікаційний центр у сфері психології, який входить до Міжнародного агентства професійних кваліфікацій. Саме він одним з перших серед акредитованих в Україні розпочав роботу.

— У майбутньому професійну кваліфікацію повинні будуть підтвердити спеціалісти усіх галузей?

— Так, система підтвердження кваліфікацій охоплюватиме всі галузі. Нова редакція Кодексу Законів про працю (стаття 4) передбачає, що у разі прийняття на роботу чи призначення на посаду потрібно підтвердити професійну кваліфікацію. У попередній редакції Кодексу (яка діяла до 2022 року), формулювання було більш розпливчатим (влаштовуючись на роботу, потрібно було мати освіту, професійну підготовку тощо).

Норма нової редакції Кодексу підсилюється тим, що в листопаді 2022 року Кабмін окремо затвердив перелік професій, які не потребують кваліфікації (постанова №1316). До переліку увійшли лише найпростіші професії на кшталт кур’єра, мийника вікон, прибиральника чи двірника (та й то без використання складних інструментів).

Тим, хто вже працює, підтверджувати кваліфікацію не потрібно.

Хочу наголосити, що професійно-технічні заклади також присвоюють професійну кваліфікацію. Але, як показує міжнародний досвід, на ринку праці цінують, якщо професійну кваліфікацію присвоює не той, хто навчав.

— Що означає підтвердити кваліфікацію? Як це зробити? Чи дорого коштує?

— Потрібно підготуватися відповідно до професійного стандарту, звернутися до галузевого центру і скласти іспит.

компетентності, які потрібні роботодавцеві, а по-друге, визначає, якими мають бути результати навчання та які вміння й навички повинен мати фахівець для виконання трудових функцій.

Дуже важливо, що здобувач професійної кваліфікації може здобути потрібні результати у будь-який спосіб: за допомогою формальної, неформальної (курси, тренінги тощо) та інформальної (самостійної) освіти.

Це означає, що людина не зобов’язана йти в заклад освіти й здобувати диплом. Вона може навчатися на робочому місці, а потім прийти у кваліфікаційний центр і показати, що має кваліфікацію, наприклад, не четвертого, а п’ятого рівня.

Це дуже важливо! Бо нині робітникові, щоб отримати вищий розряд (і, відповідно, більшу заробітну плату), потрібно мати стаж роботи, пройти курси підвищення кваліфікації у закладі професійної освіти тощо.

Нова ж система передбачає, що можна підвищувати кваліфікацію на роботі й навчатися безперервно.

Іспити платні (як платні іспити водіїв, адвокатів та інших). Процес оцінювання залежить від складності кваліфікації й може бути недешевим.

— Скільки центрів уже працюють? Як Національне агентство кваліфікацій планує розгортати роботу далі?

— НАК акредитував близько двадцяти центрів, роботу розпочали три (за інформацією НАК). Процес хоч повільно, але впевнено рухається.

Ви, мабуть, пам’ятаєте, як розпочинав роботу Український центр оцінювання якості освіти. Знадобилися роки, щоб створити якісну систему оцінювання. У цій сфері так само.

Далі потрібно сформувати процедуру визнання наших кваліфікацій за кордоном (для цього треба погодити національну рамку кваліфікацій з європейською), наповнити нашу національну рамку кваліфікацій професійними стандартами.

В ідеалі ми повинні забезпечити таку саму якість професійних кваліфікацій, яку забезпечують у країнах ЄС. Тоді наші кваліфікації в Європі визнаватимуть автоматично. І навпаки — кваліфікації, які здобуваються в країнах Європи, майже автоматично будуть визнані й у нас.

До речі, нещодавно Міжнародне агентство професійних кваліфікацій разом з партнерами завершили формувати цілий пакет професійних стандартів у галузі фармації. Сподіваємося, що присвоєння кваліфікацій у галузі фармації незабаром розпочнеться.

Обсяг роботи досить великий. На сьогодні створено понад 230 професійних стандартів. Процес триває. За нашою оцінкою, в Україні можуть бути такими, що матимуть попит, близько тисячі професійних кваліфікацій і тисячі професійних стандартів.

Звісно, з формального погляду закон вимагає наявність сертифікатів у всіх фахівців, окрім тих, чия професія входить до переліку найпростіших. Але, доки не буде розроблено стандарт і створено відповідний галузевий кваліфікаційний центр, підтвердження кваліфікації ніхто не вимагатиме.

Коли ж центри запрацюють, таке підтвердження буде необхідним.

— А як діє система кваліфікацій за кордоном?

— У Сполучених Штатах Америки більш як чверть робочих місць потребують наявності сертифікатів професійних кваліфікацій (ліцензій). Це жорстка вимога, ухилитися від підтвердження кваліфікації не можна.

У 2008 році Європейський парламент та Рада ЄС ухвалили першу редакцію рекомендацій щодо запровадження Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя (European Qualifications Frameworkfor for lifelong learning). ЄРК охоплює всі рівні освіти (не тільки вищу) та є дійсною для країн-членів Європейського Союзу, країн, що вступають до Європейського Союзу і країн Європейського економічного простору.

Рамка кваліфікацій задумана як система, яка дає змогу людині навчатися і підвищувати кваліфікацію впродовж життя. Щоб підвищити кваліфікацію, не обов’язково йти до університету чи навчального закладу професійної освіти, можна навчатися на робочому місці, на курсах чи самостійно.

Як я вже говорив, в Україні у деяких галузях діють кваліфікаційні міжнародні центри. Наприклад, функціонує система присвоєння кваліфікації бухгалтера-аудитора (і в міжнародну компанію на роботу без такого сертифіката не візьмуть).

Є міжнародні центри присвоєння кваліфікації з кібербезпеки. Станом на 2017 рік у США було 70 000 фахівців, які отримали сертифікати в цих центрах, в Україні — 18.

Звісно, сертифікат міжнародного рівня і в США, і в Європі означає набагато вищий рівень заробітної плати.

— Чи буде в сертифікованих українських працівників більша зарплата?

— Упевнений, що поступово така практика складеться.

Хочу навести приклад. На базі КПІ ім. Ігоря Сікорського діє Навчально-методичний центр, у якому навчають електрозварювання і присвоюють професійні кваліфікації відповідно до вимог Міжнародного інституту електрозварювання.

В Україні лише декілька закладів готують електрозварників такого високого рівня. Їхні сертифікати визнають в усьому світі, і зарплати цих спеціалістів набагато вищі, ніж випускників інших закладів.

Насамкінець хочу ще раз сказати про переваги підтвердження професійної кваліфікації. По-перше, це можливість навчатися впродовж життя, це міст між освітою і ринком праці. По-друге, коли запроваджується система кваліфікацій, то заклади освіти змушені осучаснювати свої програми й підлаштовуватися під потреби ринку праці. (Особливо це стосується професійної підготовки й прикладних наук). По-третє, рівень зарплати у сертифікованого працівника вищий, а роботодавець може одразу (без випробувального терміну) знайти кваліфікованого працівника.

Спілкувалася Світлана ГАЛАТА

Читайте також: