uk

Новий номер журналу «Фізика низьких температур» присвячується науковій солідарності між Польщею та Україною

Цьогоріч березневий номер журналу «Фізика низьких температур» вийшов друком у співпраці українського часопису з ученими Інституту низьких температур та структурних матеріалів ім. В. Тшебятовського Польської академії наук (INTiBS PAN), що у Вроцлаві (Польща). Майже півтора десятка статей спеціального випуску зібрано під назвою «Нові тренди у фізиці низьких температур» і присвячено науковій солідарності між Польщею та Україною. Кожна наукова стаття написана авторами з Польщі або у співавторстві з українськими вченими. Передмову й упорядкування випуску підготували наукові редактори – професори Анджей Єжовський, Олександр Кривчіков і Адам Пікуль. 

Як вказано у передмові, однією зі складових допомоги світової наукової спільноти є підтримка українських науковців Інститутом низьких температур та структурних досліджень Польської академії наук (INTiBS PAN) у Вроцлаві та співпраця з Фізико-технічним інститутом низьких температур ім. Б. І. Вєркіна НАН України. Перші кроки в напрямі цієї плідної співпраці засновники інститутів професори В. Тшебятовський і Б. Вєркін зробили ще наприкінці 1960-х років. З березня 2022 року інститут у Вроцлаві активно підтримує колег-науковців із Харкова й інших міст України. На сьогодні близько 40 учених з України знайшли тут прихисток і роботу. Крім того, польський інститут забезпечує підтримку IT-інфраструктури, надаючи свої сервери у розпорядження інститутів Харкова, а також допомагає редакції журналу «Фізика низьких температур».

На думку науковців, крім незаперечної наукової цінності, цей спеціальний випуск у майбутньому нагадуватиме про солідарність польських та українських учених під час війни.

Ознайомитися з березневим номером журналу

Читайте також: